Температурите през април ще бъдат по-високи от обичайните – между 24° и 29°

термометър

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 3° до 8°. Най-ниските температури през април ще са между 0° и 5°, а най-високите – между 24° и 29°. Такава е месечната прогноза за април на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН, съобщи Марияна Попова, дежурен синоптик.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.
През повечето дни от първото десетневие, въпреки захлаждането в началото на месеца, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Вероятност за повече превалявания има през втората половина от десетдневието.
Към края на първото и в началото на второто десетдневие ще бъде сравнително по-хладно, променливо, остава вероятността за превалявания. Около средата на десетдневието ще е относително по-стабилно и по-топло. В периода 16-18-ти отново ще има условия за превалявания. През последните дни от десетдневието атмосферата ще се стабилизира и температурите ще се повишават.
През третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, с по-голяма вероятност около средата на периода. Ще бъде и топло, през повечето дни – и предимно слънчево.

focus-news

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене