Деца пребиха с камъни щъркел

щъркел

Всяка година стотици щъркели се завръщат в България при гнездата си, хората ги очакват с нетърпение и радост. Това е историята в повечето случаи, но не такъв е случаят с щъркела Живка, който е жестоко пребит с камъни от група деца от Дупница, разказват група природозащитници във „Фейсбук“.

„Преди седмица прекрасният щъркел се връща у нас от Африка и се отправя към Дупница, където най-вероятно е гнездото й. В Дупница, обаче, не всички я очакват с радост и нетърпение. Деца замерят Живка с камъни и резултатът е ужасяващ счупено крило.

Добър човек я намира и прибира, занася я в местния приют за безстопанствени кучета, с надеждата, че там ще помогнат на птицата. Живка е прибрана в клетка и просто забравят за нея. Няма лекарства, няма храна, няма вода. Живка е сама, лежи, докато кръвта и тече в клетката. 5 дни не издава нито звук, забравена”, пишат природозащитниците.

Умиращата птица е забелязана случайно от хора, дошли да си осиновят куче. Когато в една от клетките забелязали Живка, те решили да я спасят и потърсили помощ от столична клиника.

Живка е докарана още същата вечер във ветеринарна клиника. Крилото е счупено, раната продължава да кърви, тъканите са като смлени, а костта стърчи 10 см навън.

„Няколко дни ще опитваме да стабилизираме птицата, защото в това състояние не може да издържи операция на крилото. Тя не се храни сама, приема витаминни разтвори през устата, но храната повръща. Всеки ден е на системи. Ако издържи, ако може да понесе още, след всичко, което е понесъл, този нещастен щъркел ще бъде опериран”, разказват от клиниката./Пик/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене