Ето как борят студовете училищата в Пиринско

С 200 кубика дърва и 20 тона въглища в СУ „Св. Пайсий Хилендарски“, с. Абланица, община Хаджидимово, борят минусовите температури. Директорът на учебното заведение Мехмед Имамов обясни, че твърдото гориво е подсигурено още през летния сезон, сега парното функционира нормално и температурата във всичките класни стаи е над 18 градуса.

Припомняме, че заради усложнената зимна обстановка и грипна епидемия бе удължена ваканцията в общините Благоевград, Петрич и Симитли. Според информация на МОН вчерашният ден /10.01./ бе учебен за общините Банско, Разлог, Гоце Делчев, Гърмен, Сандански и Сатовча. По този повод репортер на „Струма” се свърза с директори на няколко училища в Пиринско.

„Нямаме проблеми. Протича нормален учебен процес. В понеделник по препоръка на РУО учебният ден бе с намалени часове, но днес се провеждат нормални часове“, каза още М. Имамов и допълни, че от 360 ученици отсъстват само 15-16 деца.

Директорът на НУ „В. Левски“ в село Осина, община Сатовча, Добромир Адамов също коментира, че нямат проблеми, пътищата с проходими, а снежната покривка вчера по обяд бе около 10 см. Температурата по стаите е над 20 градуса, като училището разполага с 25 кубика дърва и за всеки случай резерв от 10 тона въглища. От 26 ученици на школото вчера не са дошли само двама.

„Най-голям проблем ни създават ниските температури навън. Затова даваме на децата допълнително топъл чай сутринта, а във второто междучасие – топло мляко. Учебните занятия вместо в 8 започват в 8.30 часа сутринта и тъй като по-голяма част от учениците ни живеят в т.нар. Горна махала, съм издал указания на човек от помощния персонал да придружава децата по главната улица“, коментира Д. Адамов.

Директорката на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев” в Гоце Делчев Мария Георгиева определи посещаемостта на учениците като чудесна, а условията – нормални, при подържана температура с газово отопление по стаите между 18-20 градуса. Съответно учебните часове не са намалени, тъй като нямало основание за това. Тя сподели, че единствено имат затруднения с придвижването на около 20 ученици от село Горно Дряново, намиращо се в съседната община Гърмен. В понеделник автобус с ученици и работници от голяма шивашка фирма тръгнал сутринта за Гоце Делчев, но заради непочистен от община Гърмен път рейсът поднесъл на снега и леда.

„Колегите и най-вече учениците са много доволни, че са пак на училище, най-малкото защото няма да им се струпва много за учене. Почти нямаме отсъстващите. Изтеглили сме учебните занятия с половин час по-късно, за да са в светлата част. Започваме сутрин от 8.30 вместо от 8 часа. В момента подготвяме писмо до началника на РУО за преструктурирането на учебния материал заради двата неучебни дни”, каза директорът на СУ „Христо Ботев“, село Вълкосел, община Сатовча, Митко Джуков. Той призна, че имали малък проблем със замръзването на нафтата, използвана за отопление на училището, но въпросът бил решен и в класните стаи е топло и приятно.

Началникът на РУО Ивайло Златанов поясни, че до 11 януари включително няма да се учи в общините Благоевград, Симитли и Петрич.

В Петрич със заповед на кмета Димитър Бръчков ваканцията на учениците беше удължена с още един ден – 11.01.2017 г., сряда, който е обявен за неучебен. Основанието са ниските температури в класните стаи на учебните заведения заради усложнената зимна обстановка, въпреки че навсякъде два дни работят отоплителните инсталации. Това са установили служители на общината, които вчера са извършили проверки на място. Измерените температури в повечето училищни сгради в Петричко са били между 10 и 15 градуса, рядко 18-19 градуса.

На 11 януари няма да се учи и в общините Кресна и Якоруда, Професионалната гимназия по електроника и енергетика и Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм в Банско. Засега поради невъзможност за достигане на оптимална температура за протичане на нормален образователен процес ваканцията единствено се удължава за 3-то ОУ „Братя Миладинови“ в Гоце Делчев и СУ „Св.св. Кирил и Методий” в Сатовча, като учениците от тези две училища трябва да се върнат в класните стаи на 16 януари /понеделник/.

Във връзка с ниските температури и сложната зимна обстановка по заповед на управниците на съответната община в област Кюстендил ваканцията на учениците се удължава за училищата в община Сапарева баня – до 11.01. включително, Бобов дол и Дупница – до 12.01. включително, Кочериново, Бобошево, Невестино и Рила – до 13.01. включително. За училищата от общините Кюстендил и Трекляно учебните занятия се възстановяват на 11.01.2017 г., е посочено на сайта на РУО – Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене