Защо нямаше бабугери тази година в Мосомище?

Въпросът зададе публично в социалните мрежи Димитрия Москова и определено разпали луд дебат в мрежата. Разбира се, първопричината за случилия се резил според нас веднага беше назована като политическа. Повечето от жителите на селото са на мнение, че кметските избори са разделили селото на два лагера и сега загубилите бойкотират всички инициативи на новия кмет и неговите поддръжници.
„Никой няма право да вини другия за провала. Шоуто е за всички и всички трябва да участват във организацията. Кой е този богопомазан, на който други са му длъжни да му правят шоу, а той отстрани да недоволства. Запитал ли се е поне веднъж „Какво направих аз за шоуто?“. По-добре умно мълчи, отколкото да говориш глупости…“, дава становище пък Румен Янев.
Към читалището има перо – да се размърдат ония, от които зависят тия работи и малко от самодейците и нещата ще тръгнат, дава мнение Елена Панайотова.
Разбира се, има и крайни становища, продиктувани явно от някаква злоба, като Кръстьо Тодоров, който в мрежата заявява, че последните поколения млади мъже, които трябва да наследят занаята, са унисекс поколение, манекенчета и лигльовци, които не искат да се вмирисват в кози кожи и не искат да стават бабугери, а старите се чувстват изморени.
„Кметството каква вина има? Организираха музика да е весело на хората. А що се отнася до бабугерите, самите хора се разделиха. Но спокойно догодина ще наваксат и за тая година“, твърдят повечето хора, участвали в дебата, което пък срещна отпор, че на миналия кмет също никой не му е давал пари, но той е съумявал всяка година да спазва традицията и да прави уникален празник.
„Предлагам всички недоволни догодина да станат те кукери, за да им е по-забавно, не само да мрънкат като коза в къпини, че са си заплели козината, ай ша ва и на МИШКИТЕ….. Като сте толкова организирани, догодина направете вие организацията…“, изрепчва се Георги Тодоров, който също се включва във форума.
Каквато и да е истината, ние от вестник „Градът“ смятаме, че Мосомище е меката на кукерската традиция, още повече че селото е школа за производство на костюми и аксесоари, свързани с бабугерството. Нужно е единение и да се надскочат политическите пречки, за да се върне името на селото и традициите да бъдат запазени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене