Над 500 пъстърви са пуснати в река Девинска

Над 500 пъстърви са пуснати днес във водите на р. Девинска като първа серия от планираното зарибяване, съобщиха от компанията „Девин“ ЕАД. Бутилиращата компания за минерална вода финансира акцията за поетапно зарибяване на речните води, след като на 4 август в р. Девинска бе намерена измряла риба, вследствие на нерегламентирано заустване на отпадни води от фабриката. Резултатите от анализа на водните проби след изтичането на замърсените води в реката все още не са оповестени, информират от ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян.

Кампанията за зарибяване предвижда пускане на още около 200 кг балканска пъстърва в реката. Зоната „Хвани-пусни“ отново е отворена за любителите на спортния риболов, допълват от „Девин“ ЕАД. От дружеството изразяват надежда, че със зарибяването, което се прави съвместно с община Девин и местното Ловно-рибарско дружество, популацията от балканска пъстърва ще бъде възстановена своевременно.

На „Девин“ ЕАД бе съставен акт от РИОСВ – Смолян за нерегламентирано заустване на отпадни води. По случая е образувано и досъдебно производство, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене