Туристите в Банско обедняха, никой не харчи извън пакетите ол инклузив

Над 100 000 души е бил туристопотокът в Банско през почивните дни около Нова година, а реализираните нощувки за пет дни са 60 000, това сочат първоначалните данни. При легловата база, с която зимният ни курорт разполага и която е над 17 000, означава, че запълняемостта е била почти 100%. Цифрите припокриват напълно прогнозите на хотелиерите отпреди коледните празници, когато стана ясно, че легловата база за Нова година е заета над 95%.

Едва 20% от туристите, предпочели Банско за новогодишните празници, са българи, а останалите 80% са били чужденци. Най-много са били румънските, английските, гръцките, израелските и македонските туристи, а в сравнение с миналата година се наблюдава и значително увеличаване на броя на руските туристи. Изненадата през този сезон е значителното увеличение на испански и малтийски туристи.

„Като цяло сме доволни, натоварването беше очаквано. Всеки от нас се бе постарал да организира празнична програма, различни забавления, дори награди за гостите си. Мисля, че и те останаха доволни”, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин и допълни: „Туристите наблягат като цяло на местната, традиционната кухня, а и ние това им препоръчваме. Интересно им е да опитат нещо различно. Предвид студеното време, което беше през почивните дни, много се връзваше с ребърца, местни колбаси в комбинация с хубаво вино. Общината също се бе погрижила за богата програма и много атракции”, допълни Бистрин.

„Туристите обаче не са склонни да харчат извън новогодишните си пакети, особено тези, които са избрали да почиват на база ол инклузив. Това е нещо, което според мен трябва да оставим в миналото и да поемем нова крачка в нова посока. Не искаме Банско да бъде награждаван за най-евтин курорт и да бъде рекламиран като такъв. Искаме да променим представата за Банско и имиджът ни на евтин курорт да бъде спрян. Ние трябва да се стремим да търсим по-висококатегорийни клиенти, по-платежоспособни. Това е целта ни занапред. Не да печелят само хотелите, които са обявили атрактивни пакети. Целта ни е туристите да влязат в стария квартал, в магазинчетата, да си купят сувенир или да си вземат една бутилка хубаво вино в някой ресторант или механа, без да се притесняват от цената”, сподели Бистрин.

Липсата на платежоспособни туристи отчитат и местните търговци, които споделят, че най-продаваните сувенири са тези до 10 лв. Голяма част от туристите, особено гърците и македонците, се пазарят за цената и се опитват да я смъкнат. Търговците  споделят, че е имало много туристи по празниците, но търговията е слаба, и отдават това както на голямата конкуренция, така и на недотам платежоспособните туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене