Мира Радева каза кой ще спечели изборите през пролетта, най-драматичното е, че…

Заклинанието в третия мандат е по-скоро да може всяка партия иска да си създаде алиби, че някой друг е виновен за ситуацията, казва социологът

„Партиите само имитират движение към съгласие, а реално нямат такива намерения. Това е окопна война. Шансовете на третия мандат са почти нищожни.

Ако има избори през пролетта, с най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия, които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че може да създадат стабилно управление“. Това каза социологът Мира Радева в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ в коментар по темата „Ще се сбъднат ли заклинанията на политиците за правителство с третия мандат“.

Сценариите са песимистични за 2023. Заклинанието в третия мандат е по-скоро да може всяка партия иска да си създаде алиби, че някой друг е виновен за ситуацията. Хората искат да има стабилност и управление, но разпределението на политическите сили и опитът от последните години показва, че съгласието е последното, с което разполагаме в този парламент.

Много по-лесно им е на партиите да се разделят, по неясни за нас причини, отколкото да се обединяват. Ако има избори през пролетта, най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия, които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че може да създадат стабилно управление, стана ясно от думите на социолога.

„Понякога е трудно да се открият разделителните линии – всички се кълнат в евроатлантическата си ориентация и принадлежност към западния свят, но когато се стигне до това реално да си сътрудничат, всичко се взривява отвътре“, каза Радева.

Личните сметки и интереси взривяват всичко отвътре. Не могат да се разберат как ще се дели  баницата.  Всеки очаква да надделее над другия с претенцията си за повече участие във властта, за „повече от същото“, което имахме до момента, но не могат да намерят съгласие.

Очакват, че следващите избори ще дадат по-голям превес на някого и заради това очакване само имитират движение към съгласие, а реално нямат абсолютно никакви такива намерения, показва анализът на Мира Радева.

„Шансовете на третия мандат са почти нищожни, дай Боже да не съм права, но като гледам и другите наблюдатели, не са особени оптимисти. Имам чувството,  че това е окопна война, всеки се е заровил в неговата дупчица и не мърда, за да не се изложат пред избирателите си. Не желаят да рискуват, но всъщност седенето в окопите е най-големият риск“, допълни тя.

Колкото повече седим в окопите и нищо не правим, толкова повече се трупат проблемите,  недоверието и отвращението на избирателите. Основната грешка, която се допуска е че партиите разчитат да спечелят от гласуване на твърдия електорат. Така анализира поведението на партиите  социологът.

„Кой ги съветва нези хора, не знам. Изборите не се печелят от твърдите електорати. Това е една фалшива, глупава стратегия. Всъщност изборите винаги се печелят от партията, която в най-голяма степен успява да печели доверието на т.нар. „плаващ“, „мобилен“ електорат. Т.е. от онези избиратели, които действат моментно, ситуативно и които в настоящата ситуация в последната година и половина са в опозиция на целия политически елит“, уточни Радева.

Ако има избори през пролетта, с най-голям шанс да излезе начело е онзи лидер и партия ,които успеят да вдъхнат на избирателите сигурност, че могат да създадат стабилно управление. Това, което се търси вече, е стабилното управление, усещането за сигурност, дори и с цената на преглъщане на т.нар „корупционни модели“, става ясно от думите ѝ.

„Онова знаме, което мотивираше протестите преди две години и всичко, което се случваше, вече започват да изглеждат избледнели и отишли в миналото.  Изправени сме пред една абсолютна неуправляемост на политическата ситуация“, каза още Радева и допълни:

„За мен най-драматично е липсата на харизматично лидерство, защото каквото и да си говорим, даването на глас винаги е на доверие, а доверието е емоционална категория. Както се влюбваме, така и гласуваме. Търсенето на каквато и да било рационалност е просто неразбиране на човешката психика“.

Социологът очерта образа на печелившата партия при евентуални избори – онази партия, която излъчва най-сериозно чувство за стабилност, е с най-големи шансове на предстоящите избори. Според изследователите на терен, ГЕРБ увеличава подкрепата си, а „Продължаваме Промяната“ не вдъхват достатъчно доверие на средната и по-висока възрастова група избиратели, защото не успяха да създадат стабилно управление.

„Те (бел.ред: ПП) имаха шанса в тази четворна коалиция, но ес провалиха. Сега те искат да прехвърлят провала върху другите – ГЕРБ и „Има такъв народ“, които не решават въпроса. Това, че ще обвиниш някого, не означава, че хората ще изпитат към теб спонтанна любов и доверие.

Струва ми се, че харизматичният лидер, човекът или групата хора, които внушават усещане за стабилност и умение за управление, като че ли отсъстват. И най-вероятно на следващите избори първа политическа сила ще бъдат ГЕРБ. Не е ясно обаче, дали това ще бъде основата за стабилно управление“, каза още Радева.

Провалът на предходното  редовно управление е провал, тъй като АнтиГЕРБ политическите партии не изградиха единен образ и концепция. Провалиха се, заради начина, по който разбират политическия процес. Те освен сплотяващата АнтиГЕРБ идеология, нямаше нищо друго, което да ги свързва, стана ясно от анализа на социолога.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене