Група „Казармите” спечели Станчинарските игри в Петрич

Хиляди жители и гости на Петрич станаха свидетели на най-колоритната и най-масова като участие годишна проява в общината – Станчинарските игри. Осем станчинарски групи се представиха в традиционните първоянуарски игри. Във всяка една от групите има участници от 1 до над 70-годишна възраст и наброява средно по 150-200 души.

Станчинарските групи представиха русалийски танци, обичаи и обреди, различни персонажи и маски. Придвижваха се с характерните за Петричкия край зурни и тъпани. Всяка от групите задължително бе пазена от поне десетина арапи.

Журито в състав от петима членове с председател доц. Петър Петров, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, и членове: Мария Янева – хореограф; Тодор Лучков – художник; Димитър Яков – краевед; Мария Владимирова – представител на клуб „Творци от Петрич”, определи класирането на групите, което има чисто морално измерение, защото вече втора година не е обвързано с финансово стимулиране.

Съгласно критериите в регламента първото място за цялостно представяне заслужи станчинарска група „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров; второ място бе отредено за „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев; трето място – за станчинарска група „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов.. Журито присъди и шест индивидуални награди – за най-добра маска на група „Дълбошница”; за най-добри персонажи – група „Поляните” с ръководители Атанас Тодоров и Валери Коемджиев; за най-добро представяне на русалийските игри – група „Център” с ръководител Николай Василев; за най-добро представяне на обред – група „Дълбошница” с ръководители Илия Органджиев и Христо Чолев. Наградата за най-малък участник беше присъдена на Костадинка Бисеркова, на 1 година, а за най-възрастен – на Методи Георгиев, на 76 години.

Всички станчинарски групи получиха грамоти за участие в игрите, а класираните на първите три места и плакет от община Петрич. Станчинарските игри преминаха при стройна организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите.

Както „Струма” писа, три от групите, записани предварително /от двата ромски квартала на града/, бяха отстранени със заповед на кмета Димитър Бръчков заради вандалска проява, довела до материални щети на спортната зала „Арена Петрич” в хода на турнир по футбол. Според решение на Комисията по култура, спорт и туризъм към Общински съвет – Петрич всяка една от групите участници в игрите получи по 1400 лв. субсидиране от общинския бюджет за организационна подготовка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене