Д-р Теменужка Любенова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград: При наркотиците няма пробване – има започване!

С Д-р. Теменужка Любенова се познаваме от 16 години. Тогава аз се присъединих към нейната борба. Тя ме запали, така както и всеки млад човек, който е имал честа да общува с нея. По това време аз и Диди Калъмбова бяхме автори, водещи и продуценти на ТВ предаване. Аз водех музикална рубрика, а тя модна… Тогава поканихме Д-р Любенова, която разказваше за вредата от наркотиците. Правехме много срещи с ученици и мисля, че достигнахме до много млади хора. Сега съм много благодарен на г-н Веселин Стаменов и Топ Преса, които ми дадоха възможността да продължа тази борба. Ние медиите сме длъжни да информираме и да предпазим децата. Те трябва да осъзнаят, че наркотиците, а аз тук бих добавил и тютюнопушенето и алкохола не водят към нищо хубаво.

Срещам се с Д-р. Любенова, за да споделя с нея за кампанията на Топ Преса, която е една акция против наркотиците с която ние искаме да информираме хората какво са наркотиците , да отвратим младите от това и да знаят и никога да не посягат и най-малките да ги накараме да рисуват на тема наркотици.

– Категорично подкрепям инициативата на Топ Преса и много се радвам, че има медии които наистина работят в полза на обществото. Защото в една пазарна икономика абсолютно всички се интересуват първо от печалбата, за да могат да съществуват , а след това да ли работят в обществена полза или не. Ще ви дам еди пример, който наистина е много грозен, но е факт. Детското филмче , което се казва” Спондж Боб квадратни гащи”, което действително се гледа от много малки деца. Във една от сериите Спондж Боб се напушва с марихуана и става зелен , много зелен , весел и щастлив и всички много го харесват, защото той е напушен.

И това ще доведе до това че и децата ще искат да опитат марихуана да видят какво е…
– Естествено, естествено, че ще пробват и при това няма да кажат на родителите си. А ще пробват, защото децата дори и в по-голяма възраст имитират поведението на тези които харесват . Поради тази причина те могат и да не споделят , а директно да направят това, което е харесано във техния герой.

Има ли го този момент, където една такава проба може да доведе до зависимост или да го отврати по някакъв начин ?
– А дали някой изпробва, дали змията ако го ухапе дали ще умреш или няма да умре? Ще пробва ли някой да влезе в клетката на лъва, за да види дали ще оцелее. Има проби, които просто са глупави по свой смисъл създаващи опасност за живота и здравето на човека.

Може ли да стане един човек зависим от първа употреба на наркотик ?
– Може. Медицината не гарантира такова нещо, да не гарантира. Ето защо се казва… едно „златно” правило за наркотиците: „Няма пробване има започване” Може да пробваш: кашкавал, сирене, хляб, царевица… каквото и да е било имаш пробване , а при наркотиците имаш започване. Това е което трябва да се знае от родителите.
И още едно нещо за което искам да похваля Топ Преса, буквално да ви благодаря за това което правите, защото има още едно филмче, за което разбрахме от родители , в което някакви същества не са хора, не са животни, някакви същества, които са безмозъчни. Много сладки, много хубави и много се харесват, защото те не мислят, те не разсъждават. Те просто изпълняват всеки каквото им се каже, само се усмихват и затова те са много хубави. Тези същества се харесват от децата. Мен това буквално ме ужасява. Това филмче се налага сред децата, като едно от много добрите и интересни филмчета, които те да гледат. Значи Спондж Боб ще пуши марихуана, другото същество, което ще му хареса и то ще го имитира. Това е да не разсъждава, да не пита, а просто да изпълнява и да се усмихва на всеки.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене