Осъдиха Драматичния театър в Благоевград за нарушено авторско право

Окръжен съд-Благоевград осъди Драматичен театър „Никола Вапцаров“ за нарушено авторско право. Културният институт ще трябва да плати обезщетение на Христина С. за това, че е използвал нейна сценография за детски спектакъл, представен на благоевградската публика, но без да я посочи като автор. Напротив, в културния афиш било посочено, че сценографията е дело на Георги Славков.

Въпросната детска пиеса е поставена на сцена за първи път през 2003 година. Миналата година обаче авторската сценография с внесени изменения в костюмите и декора, без съгласуване с Христина С. и без нейно знание и разрешение, е била използвана в спектакъла с ново име „Приказка за снежинката със синьото носле“, като за автор е посочен Георги Славков.

По този начин театърът нарушил неимуществените права на Христина С. – на признаване на нейното авторство върху създадената от нея сценография.

След като узнала за поставения с нейна сценография спектакъл под друго име, тя преживяла редца негативни емоции – огорчение, тревога и обида от нарушаването на правото й като автор. Именно затова предявила иск от 2500 лева, представляващи неполучено авторско възнаграждение за използване на сценография ведно със законната лихва върху тази сума, както и иска от 1500 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Експертизата на вещо лице установила, че наистина има нарушено авторско право. Христина С. е останала огорчена и разочарована от факта, че нейното авторско произведение се използва от благоевградския театър без разрешението й и без отразяване факта на авторството й. Тя се притеснила, че този факт ще повияе негативно на доброто й име сред творческите среди.

Затова съдът прие, че искът й от 1 500 лв. за причинените от нарушението неимуществени вреди е напълно основателен. Магистратите решиха, че са настъпили и имуществени вреди, представляващи неполучено авторско възнаграждение. Затова осъдиха Драматичен театър „Никола Вапцаров“ да изплати на ишцата 2500 лева.

Съдът задължи културния институт в Благоевград да преустанови използването на посоченото произведение, включително и чрез невярното посочване като автор Георги Славков, както в интернет страницата на театъра, така и във всички други печатни и електронни материали, съдържащи информация за спектакъла.

Решението не е окончателно и може да се обжалва./Илинденпрес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене