Баба Люба от с. Дамяница чества 100 -годишен юбилей

Баба Люба Запрева Костадинова от с. Дамяница навърши 100 години.

Тя има 2 сина, 4 внука и 5 правнуци и една пра пра внучка. Самата тя е и кръстница на настоящия кмет на селото Атанас Ангелов, дядо и пра дядо и са били кметове на селото.

„Бях звеноводка първенец бях, имам снимка с Тодор Живков от митинг, исках му по- висока надница! Получавах по 0.50 слв на ден надница, хляба беше 0.15 лв. И нивите ни взеха през 1949 година, дядо ми беше войник в Сърбия, бях сама…свърши войната през 1941 година, него го убиха. Той ни беше голяма подкрепа. Най- хубавите ми години бяха годините ми с мъжа ми Киро, работата по полето с моите дружки. Киро имаше грижа за всички сметки, като умираше, викаше ми, „Люба, на кой ще те остава, кой ще те грижи за теб.“ С него бяхме не двама, а един човек. Здрава съм, от Бога ми е добре. Докторите викат, ние такава баба не сме видели. Никъде не ме боли. Чакам моя Киро да дойде да ме вземе…Аз си сложих и снимка на паметника на гроба до него. Сложих си най- хубавата снимка, когато реши да ме вземе, нека снимката да стои до неговата тук на гроба. Не ми пожелавайте да живея още 10 години, няма кой да ме гледа, внуците ми са в Испания.“- каза баба Люба пред Sandanski1.com. Така стана ясно, че за столетницата няма социален помощник.

Тя е надживяла съпругът си и двамата си синове и се разплаква, като стане дума за тях…“Сега няма да плачеш, сега ще изиграеш едно хоро.“ – подема кметът Атанас Ангелов.

„Щом дойде пенсията аз давам на черквата пари, православната, давам и на евангелиската, а евенгелистите ми донасят и храна, всеки ден, грижат се за мен. Библия имам Библия чета. Телевизия не гледам.Трябва да вярваш в Бога, въдоха ме храни, по плодовете съм, мляко ям, то е лековито и вековито, на билката женшен пия 23 години.“- каза баба Люба.

Зам.- кмет Павлина Караджова и секретаря на община Сандански – Панчо Панчев и подариха букет и торта. Баба Люба е най-възрастният жител на община Сандански. Самата тя сподели, че помни Тодор Живков, който е познавала лично, както и много други имена от миналото. Също така огромна важност в нашето съществуване на земята е любовта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене