В Кюстендил омбудсманът Мая Манолова направи отчет на дейността си през 2016 година

Институцията на омбудсмана работеше на пълни обороти тази година, каза в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова. Тя посочи, че хората, които са потърсили помощ и подкрепа от нея и екипа й са били два пъти повече, спрямо миналата година. Постъпиха рекорден брой жалби и посещения по време на приемната, както и рекорден брой оплаквания по телефона. Стараехме се да подкрепим всеки човек, който е жертва на лоша администрация, на монополисти, на решения на властта и да стоим зад всяка добра кауза, каза Манолова.

Тя посочи, че в края на годината са били постигнати и няколко „подаръци“ за гражданите. Едната победа е забраната за арбитражните съдилища да съдят потребители. Манолова припомни, че това става след внесения законопроект и приемането му на първо четене.

След седем часа разправии в правната комисия накрая успях да убедя депутатите, че техните избиратели имат нужда от защита от частните съдилища, каза Манолова. Другата победа по време на същото заседание е намаляването на юрисконсултските възнаграждения шест пъти – от 300 на 50 лева. Така гражданите няма да бъдат товарени с допълнителни паразитни разноски, разясни Мая Манолова.

По традиция Манолова дарява 5 хиляди календара за 2017 година на всички кметове в страната. На календарите през тази година е изобразена една от кампаниите, подета от омбудсмана през тази година, а именно „В нашите ръце“ – в подкрепа на младите хора. Манолова каза още, че ще продължи кампаниите си и през следващата година, като предстои те да бъдат доразвити. Сред тях е и кампанията „Не хаби, дари“, насочена към българските граждани. Над 80 кг храна разхищава всеки един от нас годишно, а в същото време всяко четвърто дете в България е недохранено, каза още Манолова. /БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене