Отхвърлиха проекта за 100% компенсация от сметките за ток на общини, болници и училища

След двучасови дебати депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за 100% компенсация от сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове.

От опозицията обявиха, че подобно решение даже е закъсняло, но от „Продължаваме промяната“ заявиха, че механизмът, който ГЕРБ предлага, не е необходим.
По време на дебатите бившият енергиен министър Теменужка Петкова упрекна мнозинството, че дълго време решението на парламента за държавна помощ е било отлагано и призова депутатите да го подкрепят

„Това предложение трябваше да го разгледаме уважаеми колеги, преди да бъде приет закона за държавния бюджет, няма да кажа годишен бюджет, защото той е бюджет за второто тримесечие на 2022 година и тези средства, тези компенсации, трябваше да бъдат заложени в Бюджета, за да знаят хората, че някой мисли за тях, а не да ги оставим на произвола на съдбата – това, което усещам, че вие се готвите да направите и днес като откажете да подкрепите нашият проект на решение“.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Николай Ангов заяви, че механизмът, който ГЕРБ предлага не е необходим

„Вие предлагате 100-процентова компенсация към бюджетни разпоредители. Всеки един от тях, при необходимост, може да се обърне към принципала за допълнителни средства и това е начинът, който ние сме възприели, за да помогнем на тези бюджетни разпоредители да се справят с цените на тока“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене