Църквата Успение на Пресвета Богородица в Абланица с нова дограма и прозорци

Под егидата на народният представител от ВМРО и Обединените патриотични сили Атанас Стоянов в село Абланица , община Хаджидимово стана възможно поставянето на нова дограма със стъкла в църквата „Успение на Пресвета Богородица” . Старата дограма отдавна e изгнила и храма бе останал без прозорци.

С народният представител  се свързват родолюбиви българи от град Рим , Италия,които се организират в инициативен комитет, който да събере пари за ремонт и частична реставрация на храма. Вида Боева-Попова,  Веселин Петров, Благуна Куаратино  и др. , успяха за кратък срок да съберат необходимата сума за това благородно и богоугодно дело. Преди това Митрополит Серафим дава благословията си за започване на ремонтните действия. С логистиката на терен се заема НПО „Форум Балканика”.

Кметът на селото Адем Арнаудов прие упълномощената група за извършване на ремонта състояща се от Цоня Кръстева, д-р Иван Канелов и Станимир Радулов , които разказаха за инициативата, за ремонт и поетапната реставрацията на църквата. Градоначалникът одобри идеята и каза ,че може да се разчита на неговата административна помощ.

Ключовете от църквата се пазят от Сюлейман Метушев, който се грижи за храма. Наскоро, Метушев по молба на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, е поправил покрива на сградата и в момента той е в отлично състояние.

Прозорците вече са поставени в храма „Успение на Пресвета Богородица” в село Абланица. И благодарение на общите действия на българите християни и българите мюсюлмани вече не влиза дъжд, сняг и кал в църквата. През пролетта на тази година се очакват нови ремонтни действия, които лека полека да оправят интериора в храма.

Село Абланица се намира на 22 км югоизточно от град Гоце Делчев и на 9 км източно от общинския център Хаджидимово, в полупланинската югозападна част на „Дъбрашкият дял” на Западните Родопи. Селото е част от историко-географската област „Чеч”, поделена между България и Гърция, съставена от 60 села, населени от помаци. През двадесетте години на 20/и век в селото има и християни , бежанци от Драмско, които лека полека се изселват във времето. Тогава е построена и църквата  „Успение на Пресвета Богородица”.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене