Иван Кременлиев: В Гърмен не се случва нищо хубаво. Ще искаме оставката на Минка!

От няколко дни в община Гърмен отново е неспокойно. Първо бяха подновени протестите срещу незаконното строителство в квартал „Кремиковци“. Сдружението „Бъдеще за община Гърмен“ и местните жители напомниха на кмета Минка Капитанова, че не е спазила основното обещание, което даде към хората по време на изборите – да събори ромските колиби и да въведе ред в строителството на къщи в местността „Падарката“.
След това дойде и изненадващият арест на петима мъже, които поискаха сами да монтират голяма коледна елха в общинския център. Сред отведените в районното управление бе и Иван Кременлиев, председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“.
Какво се случва в размирната община, има ли обществено недоволство и задават ли се нови протести – разговаряме с Иван Кременлиев, председател на Сдружение „Бъдеще за община Гърмен“.
– Господин Кременлиев, Гърмен вече има ли голяма и празнично украсена елха?
– Елха има, украсена е, има подаръци под нея, има светлини и всички деца се радват на коледното дръвче.
– Доколкото знам това е втора елха, която се поставя в общинския център?
– Да. Общината също постави елха, но тя е твърде малка, около метър-два висока, а и не се знае дали ще се хване. Ние поставихме коледното дръвче на традиционното си място, там винаги е имало голяма елха, каквато подобава на един общински център. Доволни сме, че зарадвахме децата, макар и с цената на арести и глоби.
– Всъщност защо ви отведоха в полицията?
– Бяхме отведени в полицията по заповед на кмета Минка Капитанова. разбира се, не знаем каква заповед е издала тя – устна или писмена. Факт е, че във въпросната вечер на площада дойдоха около 20 униформени служители, които ни забраниха да поставим коледното дърво, па заповед на общинския кмет. Всичко това се случи пред погледа на много майки и деца, които се радваха на монтирането на елхата.
– С какъв мотив ви забраниха да поставите елхата?
– Цитирам ви думите на полицаите – Минка Капитанова е наредила да не се слага елха. А с какъв мотив – това тя трябва да обясни.
– Вие, от Сдружението, имате ли диалог с общинското ръководство?
– Минка Капитанова не иска да има никакъв диалог с нас. Затова, преди да сложим елхата, помолихме няколко майки и деца да влязат при нея, да я помолят да излезе и да каже пред хората защо забранява да се сложи коледното дръвче. На майките тя беше отговорила да си слагаме елха пред черквата.
– Откъде се породи това напрежение между вас?
– Не знам дали има напрежение, но ние продължаваме да настояваме заповедите за събаряне на незаконните постройки в гетото да бъдат изпълнени. Там има хепатит, незаконните колиби, вместо да се събарят, те се разрастват. Ние казваме истината, но очевидно на госпожа Капитанова това не й харесва и оттам идва напрежението.
– Не ви ли се струва, че всички се въртите в омагьосан кръг? Има издадени заповеди за събаряне на колиби, за да изпълни тези заповеди обаче Общината трябва да осигури временни жилища на ромите, а Капитанова казва, че няма такава възможност. Всъщност кой ще събори незаконни къщи на роми с малки деца посред зима?
– Това означава ли тогава да оставим нещата нерешени? Как в другите градове ги решават тия проблеми? Да не забравяме, че в местността „Падарката“ има частни терени и тия хора имат изпълнителни листове и документи за собственост. Тези хора не могат да си върнат имотите от 1999 година. Да, сега е зима, но минаха две лета, през което време жителите на Гърмен получаваха само обещания. Миналата зима, когато Капитанова вече беше станала кмет, отидохме при нея с предложение заедно да търсим решение на така наречения ромски въпрос. Да, ние също сме хора, не искаме да оставим ромите посред зима на улицата. Проблемът всъщност е, че кметът Капитанова не желае да комуникира с нас. Тя не ни обича, защото ние изискваме от нея да спазва законите. А всъщност ние избрахме Минка Капитанова за кмет. Тя влезе в този кабинет, благодарение на хората от Гърмен.
– Чувствате ли се излъгани?
– Ами да, защото когато застанахме зад нея, ние поискахме само едно нещо – да сложи ред с ромските беззакония в квартал „Кремиковци“ и да зпази закона. Нищо друго не поискахме, не поставихме никакви условия – нито за постове, нито за нищо. Но тя ни разочарова. В Гърмен нищо не се случва. Имаше един парк, който го направи предишния кмет. Всички завиждаха на Гърмен за този парк. Но сега това място е толкова занемарено, че на нищо не прилича.
– Минка Капитанова индиректно ви обвини, че насаждате омраза и че се опитвате да разделите хората на християни и мюсюлмани
– Това не е вярно. Ние си живеем много добре, християни и мюсюлмани. Тия думи, дето Капитанова ги каза пред майките – да си слагаме елхата пред църквата, на какво ви приличат. Кой насажда омраза, питам аз? Казвам го най-отговорно – ние не искаме да правим конфликти между християни и мюсюлмани. Години наред всички живеем в прекрасни отношения и така ще бъде и занапред.
– Какво ще отговорите на онези, които биха ви обвинили, че правите политика?
– Нямам политически амбиции. На последните избори направихме една листа, като идеята беше да имаме наше представителство в местния парламент. Не успяхме да преминем бариерата. Но сега го казвам най-категорично – повече няма да правим подобен опит.
– Тоест не се виждате като бъдещ кандидат-кмет на община Гърмен?
– Категорично не.
– Периодично се заканвате, че ще искате оставката на Минка Капитанова
– Задължително. Това ще стане съвсем скоро. Набелязали сме няколко точки за нерешени проблеми и неспазени обещания. Госпожа Капитанова щеше да прави нова история в общината, а то взе, че стана по-лошо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене