95% от хотели в Банско заети за Нова година!

В навечерието на Коледа в Банско близо 40% от легловата база е свободна. Хотелиерите отдават това на факта, че това е семеен празник и малко българи избират по това време да са из курортите в страната.

Друга е според тях картината за Нова година, над 95% от легловата база вече е заета и остават много малко свободни места. Както и през миналата година, голям ще бъде потокът в зимния курорт от гръцки, румънски, турски и македонски туристи, но най-голям е процентът на почиващите българи.

Цените са същите, както миналата година, всеки хотел предлага атрактивни пакети. В хотелите с четири звезди  цените започват от 300 лв. нагоре за пакет, а в тези с три звезди минималната цена, на която може да се резервира, е около 260-270 лв., като в тези цени не се включва новогодишната вечеря, която се заплаща допълнително и започва от 100 лв. в зависимост от това кой ще се грижи за настроението на гостите – оркестър, певица или диджей.

„Тридневната пакетна цена при нас е 300 лв. на човек и включва нощувките, закуска, вечеря и екстрите, които хотелът ни предлага – фитнес, сауна, басейн с минерална вода и т.н. В нея е и извозване до лифта и връщане обратно в хотела. Всички колеги в бранша сме се погрижили за забавления за коледната и новогодишната вечер, като за Нова година кувертът е 100 лв. Менюто е богато и включва сухи мезета, ядки, салати, плодове, вечеря, десерти, шампанско, изобщо много разнообразно. Ще има и много гости, които само ще спят в хотела, а ще празнуват по механите и ресторантите на Банско.

Мисля, че тази година сме по-подготвени от миналата. Туристите стават все по-претенциозни. Изискванията се увеличават и ние, хотелиери и ресторантьори, се стремим да покрием всички техни изисквания”, каза Петър Яков, собственик на четиризвезден хотел в Банско.

По механите цените на новогодишната вечеря също започват от 100 лв. и достигат докъм 150 лв. Някои са заложили на оркестри в новогодишната нощ, а други – на програма с танцьори, музиканти и певци. Тази година много от заведенията ще наблегнат на традиционните бански ястия и мезета, както и на домашно приготвените туршии. Местните ястия са предпочитани от чужденците. Според хора от бранша англичаните са любители на заешкото, а руснаците предпочитат пилешко месо.

Притесненията на хотелиерите в Банско са свързани единствено с липсата на достатъчно квалифицирани кадри, които да осигурят по-добро обслужване.

„За последните 12 години не сме повишили цените с един лев. За съжаление не само при нас, никъде няма квалифицирани кадри. Надяваме се до 5-10 години държавата заедно с бизнеса да направят така, че да има специализирани средни специални и висши училища за квалифициран персонал. Ако повишим обслужването, цените от само себе си ще се вдигнат с 10-20%. По всички показатели отговаряме на западните стандарти, с изключение на този”, сподели Яков.

Хотелиерите в зимния ни курорт са оптимисти и относно посещаемостта през този сезон, те очакват между 5 и 10% ръст на туристите в сравнение с миналата година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене