Кафява мечка се появи в гората край Илинден, животновъдите уплашени за стадата си, ловджиите – от големите глоби, ако я убият

Кафява мечка в местността „Гърневи ливади“ в балкана край пограничното село Илинден са забелязали да обикаля преди дни ловджии и пастири.

За срещата си с огромното животно разказаха и местни жители от Илинден и съседните села, които споделиха, че като усетила хората, мечката избягала.

Ловци коментираха, че кафявата мечка изобщо не е безобидно животно, въпреки че данните за нея били, че била кротка и не посягала на хора и животни, като се хранела предимно с треви, храсти и горски плодове.

Според тях когато защитената от закона кафява мечка огладнее и тръгне да търси храна, не прощавала нито на хората, нито на кучетата, нито на селскостопанските животни.

Най-много били посегателствата й над кошерите.

Засега в района, в който се появила кафявата мечка, а именно местността „Гърневи ливади“ край хаджидимовското село Илинден, няма регистрирани  оплаквания от местните пастири. Те обаче не крият, че изпитват страх. Ловджиите пък не смеят да стрелят по нея, защото е защитен вид и глобите са доста солени.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене