Историята на семейство Лют от Якоруда

Доскоро  семейство Лют живееше в едноименното на фамилията им село високо в планината. Само те си знаят  колко е било трудно за неподвижното им голямо момче.  Заради Ахмед се преместват в Якоруда, където има чудесен център за деца с увреждания, който той започва да посещава с много вълнение.  Поо- малкият им син  е в английската паралелка на гимназията и освен  уроците поема и част от грижите за брат си, който го боготвори. Високата безработица в района, над 65 процента, не подминава семейство Лют.динствените им доходи са инвалидната пенсия на Ахмед и нищожните суми за единия родител като личен асистент на 4 часа.  Общо 425 лева за четиричленно семейство. Айша Лют  е една  от най-активните майки в района, които озвучават проблемите на семействата, в които има  деца  с увреждания. И се бори срещу  оглушалата  и ослепялата държава.

Българската Коледа в продължение на няколко години  влиза и в това семейство, за да подпомогне лечението на Ахмед.  Благодарение на нея той посещава санаториуми и получава така важната тепария. Тази година обаче семейството не може да си позволи разходите по  придружаването му:

В началото на лятото още един проблем се стоварва върху  сем. Лют. Инвалидната количка на Ахмед освен, че не е  съобразена с неговите особености, се счупила. Единственият начин да го извеждат навън е да го носят на ръце. Държавата  отпуска по 380 лева за инвалидна количка, на три години може да я поднови. През 2017-та Ахмед ще стане на 18, тогава количката се сменя на 6 години:

В  сивотата на тази болка и безпомощност идва и чудото. Евродепутатът и бъдещ вицепрезидент Илияна Йотова разбира  за  трудния живот на сем. Лют  от нас, журналистите.  И се свързва с тях:

  Светлината на чудото  огря къщата  на семейство Лют, но няма да реши трайните проблеми на всички родители, които се грижат  за  дечицата си с тежки и непреодолими увреждания. След  няколко години, когато те остареят, а децата станат възрастни със същите и задълбочаваши се проблеми, ще  стане още по-трудно поносимо, изплаква майката:

 Дори тези тревожни мисли за  бъдещето не помрачават благодарността, обичта  и мъничките поводи за радост в живота на семейство Лют. Като тази, че Ахмед вече може да посещава центъра за деца с увреждания:

А моята мечта е поне  на единия родител  да намерим работа. Толкова възможно, нали?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене