Разлог строи нов резервоар заради наплива на туристи

Община Разлог ще инвестира в нов компенсаторен резервоар за минерална вода заради многото хотели в село Баня и наплива на наши и чужди туристи.

Предвижда се направата на помпена станция и довеждащи тръбопроводи в курортното селище, за да се ползват двата минерални извора.

Единият сондаж е прокаран през далечната 1966 година и е на дълбочина 500 метра, каптиран е 3 години по-късно.

„За нас развитието на туризма е приоритет. Радваме се на сериозен интерес и на инвеститори, и на туристи. Особено в курортното селище Баня. Водата в резервоара ще идва по гравитачен път и чрез помпи и напорни водопроводи ще захранваме с достатъчно минерална вода обектите, които имат разрешение за водоползване. Вместимостта на съоръжението ще е 410 кубически метра”, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Целта е по всяко време да се осигури за ползвателите живителната течност, тъй като има дни, в които е пълно с гости, потреблението се увеличава и се стига до недостиг на минерална вода. Стойността на работния проект, който е даден в РИОСВ-Благоевград за съгласуване, е около 300 000 лева. Половината от тези пари – 150 000 лв., ще бъдат общински средства, а другите ще са от държавната хазна.

„Надявам се, че ще ни одобрят за финансиране и ще сключим договор. Искаме за следващия зимен сезон новото съоръжение да заработи”, каза още градоначалникът. Самата процедура изисква доста време, а строително-монтажните работи по предварителни разчети ще отнемат не повече от 92 работни дни.

pirinpress.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене