Топ Преса ви показва! Ето къде са пращали малкия Митко Бербатов да си играе през летните ваканции!

Валентин ГЕРЧЕВ
Малкият Митко е играел на воля в двора на дядо му Мица. Така местните хора от петричкото село Марикостиново наричат стожера на фамилията на световно известният футболист Димитър Бербатов. Къщата му е лесно откриваема, защото е само на една пряка от автобусната спирка. Намира се на централно място, където в момента комшиите му по имот строят усилено нов дом. До нея има и къща на негов съсед, която също подлежи на ремонт. Единствено къщата на баща му Иван стои от години занемарена. В нея бащата на футболната звезда е роден, израснал със своя брат Яне. Но марикостенлии му казват на галено – Янчо.
58-годишният Иван отдавна не се е мяркал в родното си село, твърдят съседите му. Те обаче казват, че имотът въпреки нагледната си разруха не се продава. Поне засега! Къщата на починалия дядо на футболната легенда Димитър Бербатов, Мица, е на два етажа. Масивната сграда има и градина, която по наблюденията на съседите не е никак малка. Там именно малкият Бербо е играл на воля през летните ваканции, през които семейството му го изпращало на гости при дядо си.
За дядо му никой не смее да каже една лоша дума. Той като именития си внук също е играл футбол в местния отбор. Затова селото му е признателно, тъй като е дал закалката си на поколенията. Баща му Иван като баща си Мицата е играл в няколко отбора, включително в Петрич и Благоевград, изтъкват качествата му на футболист жителите на курортното село Марикостиново. Той пък е предал уменията си на сина си, настоящата звезда – Димитър Бербатов. Докато са били живи, дядо му Мица и баба му Верка, са го посрещали винаги седнали отвън пред къщата си на дървената пейка. Тя все още не е помръднала и си стои така, както я помнят от фамилията на световно известния футболист. Сега тя е опустяла. Чака отново на нея да седне Митко с домочадието си – местните жители искрено се надяват това да стане в близките дни по празниците. Иначе той е бил миналата година на селския събор, който се организира на 24 май. Това е станало две години след смъртта на дядо му и една година след кончината на баба му.
Докато е бил жив дядо Мица, внукът му редовно го посещавал, твърдят съседите му. По техни спомени, присъствието му в родното село на баща му на селския събор се е превръщало в атракция. Главната улица, където търговците разполагат сергиите си, опустява след кратката му разходка по нея, признават още мариконстинлии, ставали свидетели на истинската истерия от виждането му на живо.
СТРОЙНИЯТ КРАСАВЕЦ РАЗДАВАЛ НА „КИЛОГРАМ“ АВТОГРАФИ,
дори на тениските на почитателите му, все деца от курортното село, играещи футбол, за славата на селото си. Вече пораснали, те се надяват отново да го мернат по улиците, както в добрите стари времена, не крият надеждите си те. Въпреки че къщата на дядо му е занемарена. „Само да поискат с баща му Иван помощ по ремонта, ние ще му помогнем с доброволен труд!“, не крият симпатиите си към двамата футболисти съседите му по имот. „Но едва ли това ще стане, защото Митко знаете ли каква къща има в кв. Драгалевци?“, уточнява още комшията му, която къща е точно на ъгъла на улицата, където се намира къщата и на дядото на Бербо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене