Кмет вдигна кръвната захар, не отиде и на банкет! Какво разболя селския управник

Кметът на дупнишкото село Джерман Ангел Цветков легна болен, след като съветниците в Дупница гласуваха депото, което ще събира отпадъците на цяла Кюстендилска област. Съселяните му подмятат да подаде оставка за това, че не е успял да защити интересите им.

Ангел Цветков излезе от заседателната зала разтреперан и със зачервено лице след решението на общинските съветници. През уикенда той не се показа в селото, стоял вкъщи, след като вдигнал кръвната захар.

Както „Струма“ писа, след неочакван ход на общинските съветници вместо вписаното в докладната записка място за изграждане на депото край село Пиперево, което ще събира битовите отпадъци на цяла Кюстендилска област, беше гласувано депото да се строи край село Джерман. Това решение изненада жителите и на двете села, които бяха дошли в заседателната зала с плакати против депото.

Репортер на „Струма“ откри по телефона кмета Ангел Цветков. Ето какво заяви той:

„Джерманци са в шок! До последно се коментираше, че депото ще се изгражда край Пиперево. Не че и там не живеят хора, но ние бяхме приспани от изявленията на политици, от тайното гласуване, което се проведе от лидерите на партии в местния парламент и бе определен терен край Пиперево“, заяви вчера по телефона за „Струма“ кметът на село Джерман Ангел Цветков и допълни: „Към мен сега се отправят подмятания да подам оставка. Това не ме притеснява. Винаги съм стоял зад хората от селото и съм отстоявал позиция за депото. Два дена не мога да се вдигна от леглото. Вдигнах захарта от случилото се и не мога да се опомня“, заяви А. Цветков.

Той е втори мандат кмет на селото, след като спечели битката за поста като независим, подкрепен от ГЕРБ. Жителите на селото имат съмнения, че кметът е знаел, че ще се гласува депото да е край Джерман, а той се кълне, че не е знаел как ще гласуват общинските съветници.

Заради влошеното здраве и покрай проблемите с депото Ангел Цветков пропусна и банкета, организиран от общината в курортното селище Паничище. Колежките му, кметиците на селата Крайници, Червен брег и Самораново, платиха по 15 лв. куверт, но и те не отидоха на коледния банкет.

В Джерман вече обмислят дали има смисъл да затварят АМ „Струма“, както се заканиха преди последното заседание на ОбС. Едно е ясно – че инициативният комитет няма да коли теле за курбан.

Сагата с депото за битови отпадъци на общините Кюстендил, Невестино, Трекляно, Бобов дол, Сапарева баня и Дупница започна през 2011 г. Както „Струма“ писа, тогава се създаде сдружение „Рила еко“ с испанско участие за строеж на депо за компостиране и изгаряне на битови отпадъци в землището на село Джерман. Оттогава джерманци протестрат. Те на няколко пъти затваряха главен път Е-79, викаха и експерти от София, които да докажат, че теренът не е подходящ за депо. Зад тях застанаха и екоорганизации, но видим резултат от тяхното присъствие няма.

За изграждането на депото ще се вложат 35 000 000 лв. До момента са изразходвани 300 000 лв. за обследване на терена и за ОВОС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене