Летата в Европа ще стават все по-горещи

горещо лято

Летата в Европа ще стават все по-горещи, а рекордната жега от лятото на 2003 година ще стане нещо обичайно до 40-те години на 21. век. Това е заключението от изследване на британската метеорологична служба.

Основавайки се на настоящите климатични изчисления, експертите предупреждават, че ако не бъде постигнато намаляване на количеството водороден диоксид, който се изхвърля в атмосферата в резултат на изгарянето на горива, летата, подобни на онова от 2003 г., ще бъдат смятани за относително хладни в сравнение с новия климат, който ще се установи към края на века.

Периодът на екстремни горещини на територията на Европа през юли и август 2003 г. се смята за най-горещия от последните 500 години, а Великобритания отчете абсолютен температурен рекорд.

Смята се, че 15 000 души са загинали в резултат на горещата вълна във Франция, а близо 10 000 – в Италия, Португалия, Германия и Холандия, предаде bTV. През 2004 г. учените заключиха, че горещините през лятото на предходната година вероятно са резултат от глобалното затопляне, причинено от дейността на човека.

www.manager.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене