Пленер по скулптура превръща Коларово в мраморна магия

Национален пленер по монументална скулптура се подготвя в подгорското село Коларово, съобщи секретарят на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков. Той вече е провел работна среща с общинското ръководство в град Петрич, което е одобрило идеята и е обещало да я подкрепи.

Проектът за пленера предвижда в село Коларово ежегодно да се събират български скулптори, от чиито творби постепенно да се създаде една своеобразна галерия на открито. Творческото мото на пленера ще бъде „Мраморна магия“, защото скулптурите ще бъдат изваяни от бял пирински мрамор. Крайната цел е откритата експозиция да превърне село Коларово в един от символите на българската скулптура, а в културната визитка на община Петрич да се впише и създаването на монументална пластика. Дългосрочната цел е коларовският пленер да привлече интереса на потенциалните туристи и инвеститори.

„Първият пленер се подготвя за тази есен и затова вече имах предварителни срещи с колеги в София и Пловдив, предстои ми пътуване до Русе, Варна и Стара Загора, както и срещи със спонсори“, разкри творческия си замисъл Евгени Гоцков. Той е единственият в община Петрич дипломиран скулптор от университета „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Велико Търново и има успешна практика. Сред най-известните му творби са паметника на Апостола в двора на СОУ „Васил Левски“ в с. Коларово и паметника на „Освободителя на град Петрич“ капитан Никола Парапанов на площада в общинския център.

Според експерти по културна инфраструктура пленерът ще превърне село Коларово във втория свят на скулптурата в Югозапада след село Илинденци, където инициираният от скулптора Иван Русев пленер създаде Арт-център „Илинденци“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене