Как ВМРО прилапа апетитни имоти в Петрич и къде ли още не!?…

Едно разследване на Тодор ТОДОРОВ

Големият пазарлък за апетитните имоти на ВМРО започва още в края на 1989 година. Тогава чрез внедре­ните от Държавна сигурност номенклатурни наследници Красимир Каракачанов и Ев­гени Еков в Македонското културно-просветно друже­ство Владимир Поптомов се осъществява първото прех­върляне на имоти. Това е пететажната сграда на улица „Пиротска”, бивша „Жданов”, която до тогава е собстве­ност на софийската ОФ орга­низация (Отечествен Фронт).

Това става по личното раз­пореждане на Пенчо Куба­дински, член на Политбюро на БКП, чието протеже е мла­дият Красимир Каракачанов. По-късно с възстановяването на Съюза на македонски дру­жества (СМД) сградата става тяхна собственост. Идеята е този безценен имот в идеал­ния център на София да оста­не собственост на СМД, което да се управлява от младите кариеристи Каракачанов и Еков. По този начин БКП – ели­тът цели да запази имота за лична употреба.

След приемането на закона Лучников (за реституиране на одържавени имоти) в активите на СМД, а малко по-късно на възстановената организация ВМРО-СМД се прехвърлят и други апетитни имоти, принадле­жали на македонските дру­жества до 1944 година. Така новата организация се сдо­бива с огромна собственост и става най-богатата общест­вена организация в България. В течение на няколко години ВМРО-СМД се обогатява не само с пететажната сграда на „Пиротска” 5, но и с друг ат­рактивен имот в центъра на София – бившето сиропита­лище, намиращо се на гърба на хотел „Родина” (огромна сграда с прилежаща площ от близо 2 декара). Почти по съ­щото време Каракачанов при­добива собственост и върху няколко етажна сграда на улица „Искър” 6, която е част от жилфонд София. Между другото там в продължение на години живее без никакъв наем със семейството си съ­ратникът на Каракачанов по агентурно минало, два манда­та депутат и бивш посланик в Молдова Евгени Еков.

Държавата подарява на ВМРО-СМД и още имоти в други градове на страната – огромният комплекс „Ма­кедонски дом” в центъра на Варна, в Банско – регулиран поземлен имот от 5,755 кв.м, намиращ се в стопански двор “Рупчовец” . Недвижим имот в Банско в местността “Елио­ви мостове” – Пирин планина. Той е почивен дом с дворно място от 3,000 кв.м (сега е хо­тел „Катерина”), къща и нива в град Гоце Делчев, къща в Пещера, партерен етаж в Пло­вдив, който и до днес се използва от Карака­чанов за кръчма.

Каракачанов умело управлява придобитите имоти и еднолично раз­полага с приходите от тях. А тези приходи се изчисляват на милиони левове на година. Само сградата на „Пиротска” 5, в която в различни периоди се помещават банка ДСК, луксозен ресторант, известната столична дискотека “Анаконда“, бингозала, още един ресторант на територията в помещението на бившето кино “Македо­ния“, търговски център с де­сетки магазини, златарски магазин, известен столичен клуб “Ликьор“ и десетки офиси на фир­ми, носи годи­шен приход от 4 милиона лв. За няколко го­дини Карака­чанов приема по договорка срещу ни­щожен наем скандалния финансов фа­раон, който си постро­ява луксозен офис и апартамент върху цял етаж в сградата на „Пиротска” 5.

Не по-малко сериозен при­ход носи сградата на бившето сиропиталище зад хотел „Ро­дина”, в което в продължение на 10 години се помещава една от най-големите ком­пютърни фирми в България „Просист”. През тези години ВМРО-СМД се управлява от триумвирата Каракачанов – Еков – Райна Дрангова. То­гава се полага и началото на порочната практика финан­совите отчети за годишните приходи на партията да не се оповестяват публично, за да не лъсне цялата истина пред редовите членове и да не бъде търсена отговорност как се управляват и харчат приходите от тези имоти. Това довежда и до скандали на няколко конгреса на Кара­качановото ВМРО и през 1997 и 2000 година групи от деле­гати и десетки местни орга­низации да напуснат Карака­чановата формация. Макар и прикрити, от тези отчети ста­ва ясно, че парите от имотите на македонските бежанци са харчени от Каракачанов за екстри – назначаване на мно­гоброен персонал в централа­та на „Пиротска” 5, купуване на луксозни коли, наемани са лични шофьори и охрана на лидера Каракачанов. Това става повод за нови сканда­ли и брожения сред редовите членове на ВМРО-СМД. Става ясно, че първоначалната идея с приходите от тези имоти да се подпомага и насърчава българщината в Македония и Западните покрайнини вече е изоставена.

Каракачанов умело инвес­тира част от приходите от имотите в закупуването на нова недвижима собстве­ност, с която да се разпореж­да. По този начин са закупе­ни сграда с луксозни офиси в центъра на Дупница, етаж в центъра на Благоевград, офис-кръчма в Разлог, къща в центъра на Петрич, двуетаж­на сграда на бившето АПК в центъра на Сатовча, къща в центъра на Гоце Делчев.

Пак по това време Карака­чанов се сдобива с уникален имот в София на бул. „Цар Бо­рис III”, познат на столичани като “замъка“. Имота е дарен от “винената царица“ Роза Георгиева срещу ангажимен­та Каракачанов да подпомага и развива българското духовно и културно наслед­ство. За тази цел е създадена и регис­трирана фондация „Българска идея“ с председател Краси­мир Каракачанов. Само половин годи­на след смъртта на Роза Георгиева Ка­ракачанов вместо да развива “българска­та идея“ преотстъпва сградата безвъзмездно на застрахователната компания “Лев Инс“, неясно срещу как­ви ангажименти. Така фон­дация “Българска идея“ така и не започна да действа и постепенно отмира, давайки надежда на Каракачанов, че никой няма да се сети за нея повече.

Цялото разследване и още по темата четете този петък само във вестник Топ Преса – югозападният таблоид!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене