Росен Георгиев: Благоевградските села са като неразорана целина

Кметове и кметски наместници в община Благоевград ще пишат Стратегия за развитие на благоевградското село. Това стана ясно преди дни, когато управници на населени места от региона проведоха общ семинар със Сдружение „Деветашко плато“. Инициативата бе на „Асоциация за европейско развитие на българското село“ и Сдружение „Деветашко плато“. В рамките на форума се дискутираха и възможностите за развитие на туризма в различни форми, популяризирането на непознати археологически обекти, традиции и обичаи. Сред приоритетите на организаторите е и мобилизиране на заинтересовани местни общности да участват активно в развитието на селата.
Един от основните инициатори за това партньорство е на кмета на село Дъбрава Росен Георгиев.
– Кое обединява българските селата като проблеми и като възможности?
– Първото нещо, което ни обедини със Сдружение „Деветашко плато“ бяха наистина общите проблеми на българските села, но след това видяхме възможност и се уверихме, че когато се обединим има шанс да постигнем партньорства, има шанс общината да ни обърне по-голямо внимание, има шанс да излезем извън рамките на общинския бюджет. Всичко това го доказваме с организирания семинар, с който решихме да покажем, че заедно и обединени можем повече.
– Какъв ценен опит може да почерпите от Сдружение „Деветашко плато“, което има редица реализирани проекти за развитие на българското село?
– Сдружение „Деветашко плато“ е едно от най-успешните сдружения в цялата страна. Това че са предпочели нас за партньор е оценка за нас и голяма отговорност, защото усилията, които те са вложили в развитието на селата в района на Деветашко плато и постигнатите резултати, ни карат да мислим, че ние бихме могли да почерпим ценен опит, но и осъзнаваме, че имаме много какво да направим, за да постигнем онова, което те са постигнали. Но с малки крачки вървим по правилния път.
– Благоевградските села в каква посока могат да се развиват?
– Благоевградските села има много какво да покажат. Просто те са като неразорана целина. Днес бяхме поканили и проф. Васил Марков, който е заместник-декан на Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Неофит рилски“. Той ни разказа в детайли изключително образно точно какви археологически обекти има на територията на нашите села. Най-силно впечатление ми направи информацията за тракийското светилище, което се намира над Дъбрава, по негови думи то е по-голямо от Перперикон. То не е достатъчно проучено, но това може да бъде перлата в короната, около която могат да се обединят всички възможности за туризъм. Имаме възможности за винен туризъм, за религиозен туризам с прекрасните храмове, които имаме и които голяма част от жителите на Благоевград не познават достатъчно добре. Възможностите са много и всичко това предстои пред нас. Надяваме се, даже сме сигурни, че общинското ръководство ще прегърне нашите идеи и ще ни помага.
– Без подкрепата на местната власт няма как да реализирате подобни идеи
– Това е изключително важно. Една от нашите основни цели е да влезем в по-тясно партньорство с общините. Инициативата е нова, нещо, което ме радва е че идеята излиза от името на кметовете и на кметските наместници. Това досега не се е случвало никога.
– А село Дъбрава ще продължи ли да развива фестивален туризъм?
– Да, ще продължим да развиваме фестивален туризъм. Наситената културна програма кара хората да развиват частната инициатива. Когато видят, че има достатъчно гости в населеното място, а пък няма леглова база – те ще се насочат към разкриване на къщи за гости.
– Освен рок фестивал какво друго да очакваме в Дъбрава?
– Празникът на виното, който предстои в началото на февруари. Планираме този път да бъде нещо грандиозно. Доста общини развиват този празник,но този път ние сме амбицирани да бъдем номер 1.
– А жителите на благоевградските села подкрепят ли вашите инициативи?
– Една от основните идеи е мобилизиране на местните общности – да почерпим опита, който го има в населените места, било то от жители, които пазят традиции, обичаи, легенди… Освен това идеята е хората да развиват бизнес в малките населени места – винен туризъм, лозови масиви, къщи за гости, земеделие, животновъдство. Ние като кметове и кметски наместници бихме могли да бъдем изключително полезни на хората.
http://ilindenpres.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене