Гордост! Евдокия Попадинова е първата българка шампионка по футбол на САЩ

Родената в Хаджидимово Евдокия Попадинова влезе в историята, като първата българка със шампионска титла от студентското първенство на футбол на САЩ. Евето вдигна трофея, само след четири месеца престой в страната на неограничените възможности. Във финалният сблъсък Попадинова и нейните съотборнички от университета на Northwestern в Охайо победиха с 1:0, шампионките от 2015 година Spring Arbor от Мичиган. Евдокия влезе и в идеалният отбор на шампионата на NAIA, който се състои от единайсет състезателки плюс една резерва.

В полуфинала Евдокия вкара два гола за победата с 6:0 срещу университета на Вашингтон, въпреки че влезе като резерва. Преди това в осминафинала Попадинова отново се разписа за победата срещу Уестмънт Калифорния с 3:1. Във финала игран вчера в Orange Beach Sportsplex в Алабама, българката отново остана резерва, но след като се появи в игра, създаде много главоболия на защитата на противниковия отбор.

След шампионската титла Евето написа на страницата си във Фейсбук: “Няма по-велико чувство от това да си първи в страна като Америка!!” И наистина е така, защото САЩ е меката на женския футбол, а участието в шампионата на университетите е последната крачка преди Мейджър сокър лигата или най- силното първенство по футбол при жените в света. “Аз съм щастлива, а това е най- добрият финал на невероятната състезателна година за мен” – допълни Евето.

Преди да акостира отвъд Океана, бившата състезателка на Спортика Благоевград записа още едно постижение, като първата българка играла в първенството на Англия по футбол. След силни изяви с екипите на Бристол Академи и Лондон Бийс, момичето от Хаджидимово реши да пробва късмета си в САЩ. В университета на Northwestern Охайо Попадинова учи спортен мениджмънт и е част от футболния отбор, с който вече спечели и първия си голям трофей.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене