Главният секретар на МВР Георги Костов: Задържаният на „Кулата“ кокаин е с много високо качество и е на стойност над 5 милиона лева

В 15 часа в сграда на Окръжна прокуратура Благоевград се проведе брифинг във връзка с хванатия кокаин снощи на ГКПП Кулата

На пресконференцията присъстваха лично главен комисар Георги Костояв, окръжен прокурор Весела Стоилова, зам. прокурор Сашкова, началникът на Югозападна митница Георги Александров, началника на ОД на МВР Благоевград Росен Хаджиев, началника на гранична полиция Смолян комисар Кючков.

Вчера около 19 и 50 50 часа служители на гранична полиция са проверили камион пътуващ от Испания за България, собственост на старозагорска фирма. Камионът по документи е превозвал фитнес уреди. След щателната направена проверка на рентгена граничарите се усъмнили в нещо. На сценограмата излезли някакви сенки. В специално направени тайници са открити 26 килограма кокаин, стойността на наркотика надхвърля 5млн.лв.

narkoОкончателната стойност ще бъде съобщена , след като се направи съдебно химична експертиза. Веднага количеството е иззето, а шофьора арестуван за 24 часа. В момента той е РПУ Петрич и всеки момент трябва да му бъде приложена мярката за постоянно задържане под стража. Престъплението е изключително тежко от Наказателния кодекс чл.242 ал.4 пренасяне на наркотично вещество, контрабанда в особено големи размери. Шофьорът е на 36 години и е от Хасково. Товарният автомобил е на българска фирма превозвач.

Главен комисар Георги Костов благодари на колегите си за добрата работа. Това е една добра реализация на съвместната работа между отделните служби. Това количество е огромно, за изминалата година в България е разкрит кокаин на стойност 9 килограма и 600гр. Тази година от началото до сега с операцията на ГКПП Калотина от преди една седмица количеството е 96 килограма. Службите работят изключително добре в екип, особено с Агенция Митници. Служителите имат много висока професионална подготовка, защото това е рисков фактор и се работи много отговорно. Наркотикът е бил скрит в специален тайник, изключително професионално направен от каналджиите.

Георги Александров шеф на Югозападна митница даде разяснение за медиите: Наркотикът е бил в специални пластмасови кутии от по 1 килограм обвити в оловно фолио, за да не бъде разчетен от мобилния рентген. Колегите са подходили изключително професионално, като са видели някакви сенки и са се усъмнили, че има нещо.

Митниците са обурудвани от 3 години с този нов вид мобилен рентген, който е най- добър от класа ни. На Митница Кулата има специално създадено звено Рентгенови системи, което е от изключителни професионалисти, специално обучени да работят със системата.
Главен комисар Костов не коментира за пътя на наркотика, защото е в процес на разследване към момента се работи по различни хипотези от къде идва и къде отива. Знае се само, че камиона идва от Испания и крайната му дестинация е България. Предполага се, че се е качил на ферибот. В момента в разследването се включват и службите на БОП. Българските служби ще търсят подкрепата на Европол. Наркотика ще бъде закаран в София в Института по криминология за подробна експертиза. Той е от изключително чист вид 60 % му е чистотата, от 1 килограм може да се направят 3,4 килограма за продаване.

Шефът на Гранична полиция Смолян г-н Кючиков разказа за проверката и за начина на работа на граничните полицаи. През последните месеци работят с испанските служби, които разкриха доста наркотици. На въпрос на медиите дали може шофьорът да не е езнаел, че превозва наркотик, г-н Костов отговори, че така е направена колата, тя е била в сервиз и на канал, за да бъде изработен тайникът, просто можем да гадаем. Работата по случея продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене