Спаска Паскова, Общински исторически музей – Гоце Делчев: Много от експонатите и темите в музея са съобразени с посетителския интерес

Спаска Паскова, главен уредник в Общинския музей в град Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Резултат с изображение за спаска паскова

Фокус: Г-жо Паскова, разкажете ни за историята на музея в град Гоце Делчев?

Спаска Паскова: Историята на музея датира от 1947 година, когато в град Неврокоп тогава, членовете на местния исторически кръжок, които са местни родолюбци, изучават и популяризират историческото наследство на града и региона като събират и някои интересни експонати. Кръжокът се е наричал “Никополис ад Нестум” при народно читалище „Просвета-1865 година“. Към читалището през 1964 година е създадена и музейна сбирка, която от месец октомври 1979 година, е преместена в реставрираната уникална къща, т.нар. Янчов конак или Покоповата къща.

Фокус: Разкажете ни за къщата, в която се помещава музея?

Спаска Паскова: Къщата е уникална и е реставрирана, както казах. Тя е смятана за най-красивата в региона. Строена е 1877 година по заръка на търговеца Янчо Чорбаджи. Тя се състои от три етажа, един приземен и два жилищни, към нея води едно много красиво мраморно стълбище с красиви перила, тераса. Стълбата завършва с едно полукръгло стъпало пред масивната двукрила врата от ковано желязо. В двора на къщата се намира и уникална чешма, тъй като в стария град е имало над 200 такива мраморни чешми. Още влизайки от врата в първия салон правят впечатление таваните, които са също запазени, оригинални с дърворезби, изработени от местни майстори дърворезбари, които са последователи на Дебърската резбарска школа. В началото на 20 век, по поръчение на новия собственик търговеца Прокоп Прокопов, южната фасада на сградата, а също и таваните и колоните на стаите и салоните на втория жилищен етаж са богато украсени с късно барокови растителни и геометрични орнаменти. Освен сградата, която е много ценна като паметник на културата и е с национално значение, интерес представляват и много от организираните експозиции. През 2013 година защитихме един голям проект, направихме едно разпределение на експозиционните зали и площи, въпреки че беше голямо предизвикателство за мен, сградата не е строена за музей, а за частна къща и беше истинско предизвикателство да създадем такава една постоянна експозиция с хронологически акценти и т.н. Имаме 12 експозиционни зали и лапидариум (място, където са подредени статуи и каменни плочи с археологическо значение) на открито, в който защитихме проект.

Фокус: Какви експозиции могат да видят посетителите на музея?

Резултат с изображение за спаска паскова

Спаска Паскова: Представените експозиции са в два основни раздела. Това са „Археология“ с раздели праистория, тракийска култура, римска и късно антична епохи, Средновековие, история на българските земи 15 – 20 век. Другият основен раздел е свързан с богатата етнография в региона на река Места с подраздели традиционни, празнични костюми, мъжки и женски. Представени са също мъжки занаяти, тъй като Неврокоп е бил през Възраждането прочут търговски и занаятчийски център. Представени са златарството, звънчарството, домашното тъкачество, грънчарството, абаджийството също така. Много от залите, които сме обособили са плод на мое проучване за интереса при бъдещето реконструиране и подреждане на експозицията. Така че , много от експонатите и темите са съобразени с посетителския интерес. В лапидариума организираме изложби, в залите на музея има обособени също малки кътове за временни изложби. Много експонати будят интерес. В централната зала „Археология“ буди интерес една олтарна маса – много интересен паметник на късно античната каменна пластика. Тя е намерена от членовете на историческия кръжок. Намерена е в руините на постройка, разположена в северозападната част на античния град Никополис ад Нестум. Но и много други експонати, които са свързани с този древен град, също представляват интерес.

Фокус: Кои други находки са интересни за посетителите на Общинския исторически музей в Гоце Делчев?

Резултат с изображение за музея в гр. гоце делчев

Спаска Паскова: Имаме една уникална гробна находка от късно античен и средновековен некропол при село Копривлен. Там през 2001 година при строежа на пътя Гоце Делчев – Драма се проучи един некропол. Бяха открити много монети, бронзови, римски, датиращи от края на III и началото на IV век заедно с един уникален медальон с позлата, две сребърни игли за коса и други.
Много голям интерес предизвикват и праисторическите находки, които са изложени в приземието като начало на експозиция „Археология“ , открити в Долно Дряново, в Илинден, в село Копривлен. Интерес има и към тракийската колесница, частите на която са изложени също. Районът ни е бил специализиран в обработката на желязото. Интерес в посетителите предизвикват също и залите, свързани с историята на Възрожденския град Неврокоп, Неврокопския панаир, имаме много експонати, свързани с търговските връзки. Монетните ни находки от са разположени в специални витрини. Те са свързани с тракийското монето течение, елинистическото монето течение, както и с византийското такова. Впечатляваща за всички посетители е една зала с много интересна акустика. Там се е помещавал семейният параклис, таванът има сферична форма и освен, че я представяме като зала, свързана с живота на собственика, така и я обособихме като зала, посветена на нашия патрон. През 1950 година, знаете, град Неврокоп се преименува на Гоце Делчев – на великия български демократ и революционер. Експонатите, свързани с него, са също ценни. Аз съм открила един оригинален негов печат като типичен представител на ВМОРО и много други материали, които говорят за борбите на населението, от съратниците на Левски, на Ботев, участници в Руско-турската война, в Опълчението, оригиналното знаме на Неврокопското Македоно-одринско опълчение , което е наброявало над 1000 души – един пантеон на всички борци, отдали живота си за свободата на родния край. Посетителите се интересуват, както от научната ни работа ( имаме зала, където са събрани научните ни публикации за отделни личности и събития), така и те искат да научат кои места да посетят в четирите общини, свързани с историята и културата на този регион, така че ролята на музея в Гоце Делчев расте.

Фокус: А какви образователните програми правите?

Резултат с изображение за музея в гр. гоце делчев

Спаска Паскова: Образователните програми също са много. Провеждаме лекции, семинари и презентаци. Имаме и кръжоци за ученици. Работим с детските градини също. Имаме образователни програми за календарните празници и обичаи, програми, посветени на личности и събития на местната история, също организираме и образователни игри. През цялата година организираме такива мероприятия съвместно с училищата, с детските градини, с общината. Имаме пълната подкрепа на Община Гоце Делчев, извоювали сме доверието на всички приятели на музея и привличаме нови, което е много важно.

Фокус: Какъв е потокът от туристи?

Спаска Паскова: Потокът от туристи е добър. През 2013 година представих искане, за да бъде включен нашият музей в 100-те Национални туристически обекта. Така че, хората искат, желаят, интересуват се от историята на региона. От цяла България и от чужбина идват, за да разгледат нашия музей.
Ани ДАВИДКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене