В Гоце Делчев, Балдево, Кремен и Мосомище ще почетат загиналите в Илинденско-Преображенското въстание

Днес в Гоце Делчев, село Балдево и село Кремен ще почетат паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Годишнината от историческото събитие от преди 113 години дало път за освобождението на българите в Македония и Тракия от турско робство ще бъде отбелязана с традиционни събори.

Програмата край Гоце Делчев на Попови ливади ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев със заупокойна молитва за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание и молебен за здраве, които ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. След това, на паметника на Гоце Делчев ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на участниците във въстанието.

В 11.30 часа, на голямата поляна в село Попови ливади, ще започне празничният концерт, в който ще вземат участие изпълнителите Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Иван Арнаудов, Мария Христова, Васил Пиргов и Ирина Паскалева, както и сборен оркестър от Гоце Делчев с ръководител Здравко Георгиев.

Специално участие в програмата ще вземат Володя Стоянов, Кирил Костов, Кирил Митоски, Сузана Спасовска и Наум Петрески. Тази година на събора ще се проведат и народни борби.

Осигурен е организиран транспорт от Гоце Делчев до Попови ливади. Автобусите ще тръгват от площад „Гоце Делчев” от 8.00 часа и ще се връщат обратно след 16.00 часа.

Утре събор в памет на Илинденско- Преображенското въстание се организира и край село Мосомище.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене