Да преодолеем страха с публичност и гласност – призова Николай Цонев в Разлог

На среща с обществеността на Разлог, по покана на коалиция „Кауза Разлог”, председателят на ПП „Нова алтернатива” и ексвоенен министър Николай Цонев обеща публични и прозрачни избори и максимално съдействие при огласяване на оказан политически натиск от страна на всеки опонент и кандидат за управник дръзнал да нарушава конституционното право на всеки на личен избор и свободен глас. „В големите партии, които не искат да има други партии, се прокламира, че политиката е лошо, че политиката е гадна работа, мръсна история. Напротив – политиката е наука за управление на обществото по начин, по който обществото живее добре. Само че те, изпълнителите са лоши. Сигурен съм, че и при вас е така. Дайте възможност на нашите хора от листата на „Кауза за Разлог“ с №8 да покажат, че може и по друг начин. Чрез „Кауза Разлог“ ще се промени управлението на вашата община.” – думи на Николай Цонев.

По отношение на сигналите за заплахи и политически натиск в Разлог през последната седмица, той заяви, че поема личен ангажимент всеки подаден сигнал, който му бъде изпратен да бъде изпращан към гл. прокуратура и полицията. Не скри и че има информация за това как са се провели миналите местни избори тук и ПП „Нова алтернатива” като превантивна мярка е взела решение да качи на сайта си предоставени видеа от злоупотреби с купуване на гласове и подмяна на бюлетини отпреди четири години. Цонев бе категоричен, че всички трябва да преодолеем страха в името на смяната на сегашното статукво – с публичност и гласност, защото не може да ни управляват хора, които съсипват държавата и щастието на нашите деца и ги карат да бягат в чужбина. И ако ние се огънем на тези избори, ще се огънем и на другите и на някои ще им премине животът в огъване, а други ще си живеят живота на наш гръб. Не го допускайте. И гласувайте с №8 на листата за общински съветници, за кмет и кметове по места.” – Николай Цонев.

По въпроса за стабилизиране на бизнес средата, като доцент по „Икономика на туризма”, Николай Цонев коментира, че трябва да се мисли за премахване на ограниченията и лицензионните режими за бизнеса и да се работи в посока създаване на индустриални зони с подходящи условия за инвеститори.

Единственият начин да се преборим с корупцията, според него пък е въвеждането на електронната община и минималния достъп на граждани до администрацията в сегашния й вид. Електронните услуги спестяват отдавна много време на европейците, а злоупотребите и грешките с пренасяне на данни са сведени до минимум сочи и статистиката.

Още ракурси от дискусията в Разлог:

Как да се справим с високото ниво на корупцията, с масовата сеч и унищожаването на природата, г-н Цонев?

Има едно универсално правило как да се борим с корупцията и това правило се казва прозрачност. Корупцията се бори само с прозрачност. Другият вариант се нарича електронно правителство. На Разлог й е нужна електронна община. Сегашната общинска администрация трябва да престане да иска от гражданите документи, които самата тя притежава. Електронното управление се прави в услуга на обществото с цел да се спестят много неща и корупцията. В България и на национално ниво, и на общинско се мисли върху това, как да се вземат пари от малкия и средния бизнес, а той създава 75% от работните места. А за да няма безработица трябва да се стимулира малкия и среден бизнес. Той се стимулира пък като се махнат ограниченията. Ако в момента погледнете сайта на МС ще видите, че има 2245 официални лицензионни, регистрационни и разрешителни режима. С тези в общините, които ги измислят стават 13 000. Напротив, обратно трябва да се създават условия на малкия и средния бизнес сам да се създава. Как ще стане това? – ами като се махнат ограниченията. Уведомителен режим към общината? – защо в цял сват може, а при нас не може? Мисленето трябва да се обърне. На малкия и среден бизнес трябва да му се помага. Препоръката към малките общини като Разлог е, че ако иска да задържи младите хора, трябва да помисли да си създаде фонд, който да плаща осигуровките на младите хора до 29 години, независимо в каква фирма работят – частна, общинска или държавна. Те могат да се плащат и по ОП „Човешки ресурси“, като по този начин ще облекчават работодателите и те ще могат да наемат повече млади хора.

Производство или туризъм е добре да се развива в Разлог? – ами и двете! Какъв е проблемът? Трябва да се спазват само правилата и общинското ръководство да не позволява презастрояване като в Банско. Трябва да се използва европейският опит с обособяването на промишлени, индустриални и търговски зони, с подходяща инфраструктура и условия за инвеститорите. Така е ефективен лост за решаване на проблемът – безработица. Ако се управлява общината по начин, който подпомага малкия и среден бизнес, който създава работи места, при всички случаи ще има резултат.

Ако общината не иска да се развива туризмът, няма как да стане. Самата община трябва да създава условия туристите да дойдат като организира различни фестивали. Така и за туристите ще е интересно, и за частният бизнес мотивиращо. За да подпомогне бизнеса, общината може да вземе решение да намали и туристическата такса в определени дни от месеца. Само, че някой трябва да мисли. Така че, развийте туризма. България е страна, в която трябва да се развива земеделието и туризма. Задължително! И ако може и високите технологии. Защото ние в момента нищо не развиваме.

Неприятно е това, че има натиск върху свободния избор на хората в Разлог от страна на властимащите. Трябва да има промяна с експертни и отговорни личности, които могат да взимат решения и да носят последствията за тях. Затова трябва да се гласува независимо и експертно с бюлетина №8 – за кандидат за кмет, кметове на села и за общински съветници.

ПП „Нова алтернатива” е един от петте коалиционни партньори на „Кауза Разлог” заедно с ББЦ, БДЦ и НФСБ и ПП „Съгласие”, които издигнаха експертната кандидатура на арх. Димитър Захариев за кмет на община Разлог.

*Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене