Учители от Пиринско разискваха ранното кариерно ориентиране на учениците

Родителските амбиции често спъват развитието на децата. Когато подрастващите са оставени сами да вземат решение за своето бъдеще, а възрастните са само консултанти, резултатите не закъсняват. Това е заключението на експертите от Център за кариерно ориентиране в Благоевград, които три години работят с училища от цялата област, където помагат на преподавателите в насочването на децата към определени специалности. Те, заедно с директори, учители и педагодически съветници от  Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Разлог и Благоевград проведоха среща в зала „22 септември“, която бе провокирана от необходимостта тийнейджърите да осъзнават правилно своя професионален избор. Педагозите са единодушни, че кариерното ориентиране в училище е от изключително значение за подрастващите и то трябва да намери трайно място в образователната система.

„Основната цел на образованието и много от задачите са насочени към това – да подготвим децата за живота. Тъй като кариерата много отдавна не я разглеждаме като еднократен избор на професия и цел в живота. Просто този вид обучение се налага като необходимост в българското училище. То подготвя децата за живота“, каза инж. Евтимка Бояджиева.

 Част от учениците в по-горен курс на обучение вече са ориентирани професионално, но повечето от тях не са, е заключението на експертите.

„Тогава когато детето  е оставено да взема само решение и възрастните са консултанти и го напътстват в неговия път попаденията са много точни. Но когото  детето трябва да даде отговор на родителски амбиции се получават недобро стечение на обстоятелствата и много от децата съжаляват за първата крачка, която са предприели. Ние съветваме, че не е необходимо да се отказваме от мечтите си.  Достатъчно е да имаме смелостта в определения момент да направим нужната крачка в правилна посока“, каза още инж. Бояджиева.

 Днешното поколение е социално активно. До ниво седми – осми клас основното мнение е на родителя, в гимназиалния етап обаче децата поемат сами пътя в живота си, констатира Евтимка Бояджиева.

„При малките може да чуете, че искат да станат ковачи. На по-горен етап преобладаващи са тенденциите на пазара на труда.  Това, което се е наложило като обществено актуална професия. За мен по комерсиални причини нещата вървят в тази посока. Има и деца романтици. Тъжното е когато децата виждат единствено и само перспективата си за развитие в чужбина, но това не е масово явление. Имали сме случай когато преподавател им казва „Защо в България неможе ли навън?“ и децата казват „А вие защо сте тук?!“, допълни Евтимка Бояджиева,

 В Професионалната гимназия по икономика в Благоевград според преподавателите 80-90 процента от учениците знаят какво искат да работят след като напуснат училище.

„Най-желаните професии са счетоводство, икономика и мениджмънт, банково дело и последните 3 години Икономическа информатика“, уточни Илия Вълчев от ПГИ.

 Представители от 12 училища на територията на област Благоевград изложиха свои добри практики. По-голямата част бяха свързани с кариерното ориентиране в различните етапи на училищното образование.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене