Няма тенденция към увеличаване на незаконната сеч, най-големи са ядовете в Разлог, Гоце Делчев и Гърмен

Инж. Иван Гергов е новият стар директор на Регионалната дирекция по горите в Благоевград. Връщането на Гергов на ръководния пост стана факт след проведен конкурс на 28-и октомври миналата година, обявен със заповед на шефа на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Тони Кръстев. През 2012 година Иван Гергов бе освободен от поста, заради организирани протести и обвинения които в последствие се оказаха фалш. На мястото му бе назначен Георги Янкулов. Иван Гергов не пожела да коментира нищо за назначението си и състоянието в което е заварил РДГ – Благоевград след завръщането си. Днес само и единствено пред вестник Топ Преса Иван Гергов проговори в първото си интервю след новото си назначение.

Иван Гергов

Бихте ли разказали повече за дейността и функцията на Регионална дирекция по горите – гр. Благоевград?
– Регионална дирекция по горите – гр. Благоевград е структура на Изпълнителна агенция по горите – гр. София с обхват на дейност горските територии на област Благоевград. Осъществява контрол по прилагането на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите, Закона за защитените територии и Закона за лечебните растения по отношение на всички дейности в горските територии, както и върху съхранението, транспортирането и преработването на дървесина и недървесни горски продукти.
Общата площ на горските територии на област Благоевград е около 350 000 хектара като 90 % или около 320 000 хектара са държавна собственост, стопанисвани от 17 Териториални поделения Държавни горски и ловни стопанства от териториалния обхват на Югозападно държавно предприятие, около 18 000 хектара са собственост на 14-те общини на област Благоевград. Останалите 12 000 хектара са собственост на физически и юридически лица, малки по площ имоти.
Лесистостта ( процента на гори спрямо общата територия ) на област Благоевград е над 60 %, като средния процент за страната е около 30 %.
Имайки предвид този факт всеки би могъл да си направи извода колко важни са горските територии, както от екологична, средообразуваща, така и от икономическа гледна точка за област Благоевград.

Има ли тенденция към увеличаване на незаконния добив на дървесина?
– През 2014 г. от регистрираните 1002 актови преписки – 748 или 75 % са изпратени на съответната районна прокуратура за произнасяне като по 23 от тях са образувани досъдебни производства. През изминалата година по съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН), предмет и средства за извършването им са били общо 220 куб.м дървесина, 452 пространствени куб. м дърва за огрев, 22 бр. моторни превозни средства, 23 бр. каруци, 7 бр. бензинови моторни триони и 10 др. инструмента, както и 1 бр. законно притежавано оръжие и 1 бр. въдица. От тях в базите за съхранение за задържани: 88 куб. м строителна и 8 куб. м фасонирана дървесина, 164 пространствени куб. м дърва за огрев, както и 18 бр. моторни превозни средства, 10 бр. каруци и 16 други инструменти за дърводобив и други.
За периода 01.01. – 18.03.2014 г. са били съставени 167 бр. АУАН за незаконен добив на дървесина, а за периода 01.01. – 18.03.2015 г. са съставени 169 бр. АУАН за незаконен добив на дървесина.
От страна на РДГ Благоевград ще бъде предложен план за съвместни проверки с МВР, РД ПБЗН, Гранична полиция, Инспекция по труда, ЮЗДП, ИАРА, Общинските служби за строителен контрол през 2015 г., който ще бъде обсъден с представители на участващите в тях институции и още от следващия месец ще започне изпълнението му.
На 11.03.2015 г. в Областна администрация гр. Благоевград се проведе заседание на регионалния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибните ресурси ползвани за любителски риболов.
Беше представен анализ на изпълнението на дейностите по опазването на горските територии и защитата им от пожари. Обсъдени бяха проблемите по отношение взаимодействието на институциите при опазването на горите, дивеча и рибните ресурси ползвани за любителски риболов.
Според анализа на изпълнението на дейностите бе отчетено, че няма тенденция към увеличаване на незаконния добив на дървесина. Представено бе изпълнението на дейностите по отношение опазването на горските територии.
Решено беше заседанията на регионалния консултативен съвет да се провеждат на всеки три месеца, както и възстановена работата на местните консултативни съвети по опазване на горите.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене