Топ ПРЕСА: СЕНЗАЦИЯ В БЛАГОЕВГРАД! 15 Г. ЗАТВОР ЗА БРИНДО!

photo_verybig_489628

Миналия петък специализираният наказателен съд – София, стартира делото срещу
скандално известния бизнесмен и пишман медиен бос Иван Хамаджийски!
Само в Топ ПРЕСА! Обрат в началото на делото: ортакът на Бриндо Лари се обърна срещу него – стана защитен свидетел и гарантира място на Бриндо в зандана!

Тодор ТОДОРОВ

Ралица ВАСИЛЕВА

Без име

Обвинените в рекет благоевградчани Иван Хамбарджийски-Бриндо, Георги Петков-Лари и Росен Едипов-Помака застават на съдебната скамейка пред спициализираният наказател н съд в София. Днес се гледа делото срещу двамата на улица „Черковна“ 90 в столицата ,където 16 състав на висшият магистратски орган ще заседава по делото. За сензационен обрат по делото научи Топ Преса часове преди заседанието. Буквално преди дни всички страни по скандалното дело с висок обществен интерес били уведомени че всички обвинения срещу ортакът на Бриндо – Георги Петков-Лари ще бъдат свалени. Същият е решил да стане защитен свидетел срещу Бриндо и Помака, което прави делото с почти предполагаем край. В подробни свидетелски показания Лари е обяснил пред топ прокурора в София че всичко написано в обвинителния акт срещу Бриндо и Помака е истина. На делото се очакват да има още изненади в ущърб на“пишман“ медийният бос. Това че е притеснен се доказва и с поведението му последно време, част от жертвите на рекета на Бриндо са били заплашвани чрез свои познати. Близки на жертвите свидетелстват, как Бриндо е установявал връзка с тях и е заявявал че ако не си оттеглят показанията не ги чакало нищо добро. Успоредно с това жалкият сайт на Бриндо – Пиринско не спира да бълва помия по хората, които имат реален шанс да вкарат Бриндо в затвора, за това обаче ще има нови наказателни дела някои от тях от частен характер уверяват ни близки на жертвите. В хора на разследването било установено че същият е упражнявал рекет и над други жертви като слуховете носят за известните братя от Банско – Джипсовата на които им казал че има информация че били „поръчани“ но срещу 100 000 евро той можел да уреди нещата. И това щело да влезе в делото на по късен етап.

ЕТО И ФАКТИТЕ ДО КЪДЕ СЕ ДОКАРА СКАНДАЛНИЯ „БРИНДО“

63

На 14 февруари 2013 г. популярният благоевградски бизнесмен Иван Хамбарджийски-Бриндо, собственик на бирена борса „Бриндо” бе задържан при зрелищна акция в центъра на Благоевград заедно с неговия авер Георги Петков-Лари. Акцията става на паркинга зад градския универсален магазин.  Според ченгетата, бизнесменът и приятелят му били спипани в момент на изнудване на благоевградчанин, за да промени показанията си срещу пари. Сумата, която трябвало да промени показанията на кошаревския свидетел е петцифрена. Започва разследване на методите, използвани от бизнесмена Хамбарджийски и Лари за натиска върху изнудвания. В момент, когато всички били на паркинга, ченгетата се появили и щракнали белезници.

Според Бриндо и Лари, докато двамата си пиели кафето в центъра пред ГУМ, изведнъж били наобиколени от антимафиоти. Лари бил повален на земята, а Бриндо закопчан веднага с белезници, без да знаят за какво попадат в полицейския капан. „Никой не ни обясни защо ни задържат. Едва по-късно разбрахме, че сме арестувани след сигнал на Александър Божков-Биби, че уж сме го рекетирали за пари”, обяснява Хамбарджийски. Случайно или не, на следващия ден местна медия публикува изявление на собственика на пералня „Биби”, в което той подробно разказва, че бил изнудван от Бриндо и Лари. Всъщност именно от тази публикация разбират в какво са обвинени двамата благоевградчани и техните адвокати. „Това е поредният абсурд, не е нормално защитниците ни да научават за обвинението срещу нас от вестниците”, недоумява Хамбарджийски.

В статията Биби намеква и за близки отношения на двамата обвиняеми със следовател Малина Митова и върховния прокурор Камен Михов, които Бриндо обяви, че не познава. „Никога не съм имал контакт с тези хора било в съд или на други места и смятам, че с това изказване Божков иска да си пренареди съдебния състав по водените дела срещу него“, заявява Иван Хамбарджийски.

Според полицията Хамбарджийски и Петков са арестувани след получаване на сумата от 20000 лева, дадени от Александър Божков. „Това е постановка, вкараха ни в капан. Нито в мен, нито в Лари са намерени белязани пари, както твърди Александър Божков-Биби. Странно защо той беше избързал да се похвали в местен вестник, че са ни задържали за рекет над него”, заявява още благоевградският бизнесмен Иван Хамбарджийски. Според него всичко това подсказва за направена от Биби или от някой друг постановка. Според показанията на Божков в съда, той им предал сумата от 2000 лева, която те сменили в чейндж бюрото срещу ГУМ. „Ако бяхме взели от него тези пари, защо това не се доказа от натривките по ръцете и дрехите ни? Никой не ни е взимал натривки. Липсваше и документ с опис на банкнотите, от който да е видно, че Биби е взел белязаните пари от разследващ полицай или прокурор“, коментира Бриндо.

Той добавя, че при изземването на парите не е имало подпис на служител от чейндж бюрото, както и на основния свидетел Александър Божков. Двамата бяха пуснати под домашен арест след няколко дни. Мерките им се гледаха при закрити врати по искане на прокурор Биляна Гълъбова, въпреки настояването на адвокатите им за открит процес. Малко преди това като свидетел по делото бе разпитани и шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград Емил Филипов. Филипов в съдебна зала казал, че Бриндо му е поискал сумата от 5000 лева, в замяна на което щял да му осигури медиен комфорт. На въпрос защо се притеснява от медиите, шефът на държавното ведомство повдигнал рамене и заявил, че не знае.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене