Цветан Цветанов представи лицата на партията си

Бившят номер две в ГЕРБ продължава да цепи части от управляващата партия, но изгледите му за електорален успех все още са ниски

Точно седмица преди насроченото за 27 септември учредително събрание на партията „Републиканци за България“, нейният лидер Цветан Цветанов подгря за голямото събитие, като показа инициативния комитет, който ще учреди партията и на практика даде старт на проекта. В откритата зала на гърба на НДК той събра 89 души, сред които част от напусналите наскоро кадри от ГЕРБ, бизнесмени, спортисти и др.

В изявлението си Цветанов даде заявка за проевропейски и проевроатлантически курс на партията си и си постави за цел да обедини всички, които причисляват себе си в политиката към „център-дясно“, както и да отстоява евроатлантическите ценности. По думите му цел ще е и да сплоти всички етноси в страната. Той подчерта, че проектът му е за хора с експертиза и идеи и допълни, че партията няма да е еднолична и да е само на един човек – ясна препратка към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чийто дългогодишен заместник Цветанов беше доскоро.

Кой е в партията засега

Сред по-известните имена, които бяха в залата са бившият депутат на ГЕРБ и председател на външната комисия на параламента Джема Грозданова и доскорошният координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, който напусна шумно партията в събота заедно с повече от 50 души от местната организация.

Там бяха и бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който напусна ГЕРБ преди две седмици, както и бившият кмет на Банско Георги Икономов. В редиците се виждаха братята Павел и Румен Вълневи, които имат превозвачески бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, водещият предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, Георги Стефанов, бивш издател на вестник „Седем“, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев и др.

Цветанов в изявлението си отправи благодарности към още негови съмишленици, сред които друг българин, който живее в САЩ – Иван Тодоров, предоставил къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов.

Очаква се списъкът с познати лица от редиците на ГЕРБ да нараства, защото от лятото насам Цветанов обикаля страната и успя да разцепи управляващата партия в няколко региона, сред които Видин, Плевен, Благоевград и др. В събота пък стана ясно, че и около 300 представители на СДС от шестте района на Пловдив и от 15 общини от областта ще продължават политическото си бъдеще в проекта на Цветан Цветанов.

Политическите заявки

„При тази конфронтация и противопоставяне в политиката в момента трябва да намерим пътя към една нормалност. Днес не виждам страната да има хоризонтът, който трябва да има. Липсва реален политически дебат. Половината българи не гласуват, може би защото много хора се разочароваха от гласа си досега“, каза Цветанов в речта си.

По думите му посоката на България е Европа и стратегическо партньорство със САЩ. Основните акценти в програмата на партията му са образование, съдебна система, култура, среден и малък бизнес, както и електронно управление.

По думите на Цветанов българските граждани очакват „политици с морал, експертни качества и диалогичност“, които да преодолеят настоящата „свръхперсонализирана власт“ и да променят политическия модел, характеризиращ се с „корупционни практики и задкулисни решения“. Самият политик напусна постовете в ГЕРБ, а и самата партия в последствие, след скандала „Апартаментгейт“, където стана ясно, че се е сдобил с луксозен апартамент доста под пазарната цена.

Преди два дни на събитие в Пловдив Цветанов определи като основни опотенти на новата политическа формация ДПС и БСП, а не ГЕРБ, но категорично се разграничи от твърденията, че има договорка с Бойко Борисов, че ще бъде използван да обере вота, който не е за ГЕРБ. Допълни, че евентуални бъдещи партньори могат да бъдат формации, които изповядват еднакви ценности и политики, а по думите му най-близо до това описание е „Демократична България“. От демократичното обединение обаче далеч не реагираха радушно на тази заявка.

Активизация

В последните седмици бившият номер две в ГЕРБ, който цяла година пазеше тишина, засили критичното говорене срещу управляващите. Той определи партията като „най-мразената в момента“, отправи тежки критики за реакцията на властта спрямо протестите и упражененото насилие. Каза в прав текст, че провокатори са били вкарани в протестите от хора, които искат сегашната власт да остане. В петък пък заяви пред bTV, че „за послеdните 10 месеца бяха направени много последователни грешки“ и че „институциите в България са парализирани. Страната е в пълна изолация в международен план“.

Цветанов наскоро пророкува, че ГЕРБ на следващите избори ще отчете поне 500 хил загубени гласове на партийни избиратели. Засега социолозите не смятат, че тези гласове ще се канализират при него – напротив. Дотук проучванията не дават никакви шансове на Цветанов дори да доближи 4-процентната бариера за парламента, като във всички последни изследвания за електоралните нагласи, резултатът му варира от 0,2% до 0,8%. Бъдещата политическа формация не достига дори и 1%, колкото е необходимият праг за партийна субсидия. Доста от лицата, показани днес – например провалени бивши кметове със спорна репутация като Атанас Камбитов – не будят оптимизъм и едва ли ще предизвикат масов интерес сред избирателите, въпреки все още влиятелните си позиции сред определени кръгове на местно ниво.

Люспенето на ГЕРБ и преливането на кадри към формацията на Цветанов обаче изглежда ще продължи правопропорционално на затъването на ГЕРБ в политическата криза. Още повече, че връзките на бившия втори с регионалните структури на партията са много силни. Остава отворен въпросът дали Цветанов ще успее да привлече на първа линия повече разпознаваеми, но и авторитетни фигури.

 

Фотограф: Юлия Лазарова

Източник: Дневник

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене