Стотици наши и чуждестранни туристи дойдоха в Рилската света обител за големия християнски празник Успение на Св. Рилски.

По-голямата част от богомолците са пристигнали още в понеделник вечер, за да присъстват на бдението, което е продължило повече от 6 часа. Това е първото голямо посещение на вярващи от началото на пандемията в обителта. И снощи и днес централния манастирски храм е пълен, като се следи за спазване на всички противоепидемични мерки, коментират монасите. Има поклонници от цялата страна, както и много чужденци.

„Успението по принцип е повод за тъга и за скръб но ние знаем, че свети Йоан рилски отдавна е просиял в небосвода на свеправославната святост и при това положение ние се радваме че имаме застъпник пред Бога, закрилник и всеки, който пристъпва тук с искрена вяра, с чисто сърце и помисли получава неговия благослов“, обясни игуменът дядо Евлоги.

„Аз идвам за поредна година, вярата е водеща при мен. Моля се на светеца за изцерение на болестите, които сме сполетяха през последните години“, коментира възрастна жена от Търговище. Сред посетителите имаше и много малки деца, както и възрастни хора. Жена в инвалидна количка споделя, че Светецът й помагал не веднъж в живота, надява се чудото да се случи и сега.

„Ние всяка година идваме в манастира, за да уважим Светеца. Та нали сме християни, трябва да се спазват ценностите. Още повече сега с тази пандемия, все повече ни трябва да имаме вяра“, твърди и 62-годишна плевенчанка.

Ситуацията в Рилската Света обител вече се нормализира след пандемията, коментира и уредничката Мария Митева. „

Днес хората са изключително много. От снощи не спират да прииждат. Преди това беше тъжно да гледаш как няма никой. Сега имаме и гости от Франция, от Полша, има хора от цялата страна с малки деца. Надяваме се скоро да отмине пандемията и да живеем мирно и спокойно“, казва Митева.

Монасите пък припомнят случай от преди няколко години, когато дядо от Силистра довел внучето си, пет-шестгодишно русо хлапенце.

„Само то му останало. Родителите му загинали при катастрофа. Детето също било в колата при фаталния инцидент. Макар и потрошено, то оживяло, но останало инвалид. Водили го къде ли не. Домиля ми, като видях невръстния страдалец – не може да си стъпи на крачетата. Поставиха го пред мощите на свети Иван. Престоя безмълвно близо час. И изведнъж – о-оо, чудо! Момченцето започна да пристъпя, но залита. След това взе да щръпука леко-леко и о, боже Господи, проходи, милото”, разказват още братята от Рилската Света обител. Те уточняват, че паметта на Светеца се чества още два пъти в годината – на 19 октомври и на 1 юли./Монитор/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене