Банско иска поне 2 млн. лв помощ от държавата

„Общината е в тежко финансово състояние, правим анализ на загубите и ще ги предоставим на правителството в очакване на помощ. Надяваме се на поне 2 млн. лв. на първо време“, каза кметът на Банско Иван Кадев.

От началото на годината до 30 април собствените приходи са намалели с 13%. Най-тежко е с туристическия данък, постъплението от който са намалели 23%.

„Банско спази наложената му тежка 14-дневна карантина и сега градът е чист и здрав. Необходими са обаче средства за поддържане на зелените площи, чистотата и други неотложни дейности“, допълни кметът.

Няма да се спират ремонтите на тротоари и улици, изграждането на спортни площадки и околовръстния път. Местната управа обаче много разчита на помощ от Министерски съвет за отпускане на целеви средства. Безработицата към 30 април е скочила на 18%. Голяма част от хотелиерите са с нагласа да не отварят  врати през лятото.

Част от културните събития ще бъдат категорично отменени, други могат да се проведат.

Емблематичния „Джаз фестивал“ вероятно ще се състои, но с променена концепция – акцент ще са българските изпълнители.

„Икономически градът се задъхва. Задачата ни е да не позволим нарушаване на устойчивото развитие, но Общината има ограничен финансов ресурс“, допълни Кадев.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене