Витамин Д е ефикасен срещу рак на дебелото черво

Засегнатите от рак на дебелото черво пациенти с високи нива на витамин Д в кръвта си са с по-малък риск от смърт вследствие на болестта, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

То обхванало близо 1600 пациенти, оперирани от рак на дебелото черво.

Учените установили, че пациентите с високи нива на витамин Д в кръвта си са с наполовина по-малък риск от смърт вследствие на болестта в сравнение онези, които са с най-ниски нива на витамина.

Изследването за пръв път свързва прогнозите за оцеляване на пациенти, засегнати от диагностициран рак на дебелото черво, с нивата на витамин Д в кръвта.

Витамин Д се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Освен това се съдържа в рибеното масло, яйцата и някои риби, като сьомгата, херингата и скумрията.

Известно е също, че стумилира приема на калций и растежа на костите.

Предишни изследвания заключиха, че съществува връзка между ниските нива на витамин Д и по-големия риск от хронични болести.

„Получените резултати са обещаващи, но са нужни клинични изследвания, преди да потвърдим, че добавките витамин Д осигуряват предимства, що се отнася до оцеляването на пациенти, засегнати от рак на дебелото черво“, заяви ръководителят на изследването Малкълм Дънлоп от университета на Единбург.

Резултатите от изследването са публикувани в „Журнал по клинична онкология“ (Journal of Clinical Oncology).

Източник: БТА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене