Археолози откриха раннохристиянска базилика в църквата „Свети Спас“ в Дупница

Археолози от Историческия музей в Дупница откриха раннохристиянска базилика повреме на проучвания в средновековния храм „Св. Спас“ в село Червен брег.

Проучвателните дейности са ръководени от екип с научен ръководител д-р Светла Петрова от НАИМ – БАН.

„В южната част на базиликата открихме оформено помещение, в което се е събирало зърното за направата на Евхаристийния хляб. На място бе открит вкопан в пода питос, покрит с капак, изработен от голяма каменна плоча. Подът около питоса е бил постлан с каменна настилка. Установи се, че и южната стена е паднала в резултат на земетресение.
В деструкциите на падналата от земетръс стена се откриха пет погребения от средновековната епоха. Единият от гробовете е особено интересен и предизвиква много въпроси. Скелетът бе проучен, но черепа липсва в гробната яма. Имайки в предвид положението на гроба, непосредствено до апсидата на средновековната църква, вероятно става въпрос за „мъченическа смърт”“, обявиха археолози, участвали в проучванията на средновековния храм.

Вече скелетите са предадени за изследване от антрополози и на по-късен етап ще има повече информация. Гробният инвентар от погребенията е оскъден – сребърно копче със сферовидна форма, халка направена от медна тел и масивен сребърен пръстен с монограм.
Сред другите находки, на които са попаднали археолозите е керамика – местна, работена на колело и на ръка (букели и езичести дръжки); метални и оловни предмети; части от няколко типа стъклени кандила, железни фибули и др.

Открити са и монети от династията на император Константин и неговите наследници.

„Разкриха се и голямо количество стенописи, погребани на различни места, западно от входа на църквата и южно от нея. Обекта е „зазимен“ за опазване на археологическите структури. Предстои реставрация и консервация на откритите артефакти“, обявиха още от Историческия музей в Дупница.

Археологическите проучвания бяха извършени след отпускане на средства от Министерство на културата и Община Дупница. ИМ-Дупница кандидатства със свой проект по Програмата за финансиране на теренни археологически проучвания на МК, откъдето бяха осигурени 10 хил. лв. и 4 500 лв. от Община Дупница.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене