Плащаме нови такси за преминаване по германските магистрали

Европейската комисия и германското правителство се договориха да изгладят различията си относно германския план за въвеждане на тол такси за автомобили по германските пътища, предадоха „Ройтерс“ и ДПА, цитирани от БТА.

Миналата година германският парламент одобри въвеждането на тол такси, които ще засегнат само чужди коли. Но Европейската комисия се обяви срещу плана, като го нарече дискриминиращ и противоречащ на европейските правила.

Съгласно договорката Германия ще въведе такси за колите, движещи се по магистралите й и регистрирани в чужбина, като цените ще са в съответствие с екологичните критерии. По-малко замърсяващите коли ще плащат по-малко такси, като минималната такса ще бъде 2,50 евро за 10-дневен пропуск или стикер за движение по магистралите.

Максималната цена за подобен пропуск ще бъде 20 евро. Подобни пропуски или стикери ще има и за период от два месеца или за период от една година. Максималната годишна стойност на пропуска или стикера за чужди коли ще бъде 130 евро.

Колите, регистрирани в Германия, ще плащат също таксите, но техните собственици ще се ползват заради това от приспадане от данъците. Това приспадане ще е по-малко за колите, които не щадят околната среда.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене