Павлова: За АМ „Струма“ има налични 1,2 млрд. лв. европари, предстои избор на строител на тунел „Железница“

За автомагистрала „Струма“ има налични 1,2 млрд. лв. европейски средства и ако не се възползваме от тях, ще бъдат загубени безвъзвратно. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова на среща на Българския икономически форум днес.

Тя съобщи, че е избран изпълнител за участъка между Благоевград и Крупник, а до седмици предстои избор на строител на тунел „Железница“, като се очаква трасето да бъде завършено през 2018 г.

Тече усилена работа и по участъка Сандански – Кресна, който според темпа на работа в момента може да бъде готов и по-рано от предвидения по договор срок, информира Павлова.

За последните 20 км, които остават – през Кресненското дефиле, е намерен вариант, според който движението в посока Благоевград – Кулата ще се запази по съществуващото трасе като се предвидят специални екологични решения за опазване на животните.

В обратната посока то ще се осъществява чрез т. нар. източен обход, като се предвижда да бъдат изградени пет тунела и пет големи виадукта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене