(ВИДЕО) Червена панделка за Гинес разпънаха в Благоевград днес на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Само един новорегистриран носител на ХИВ /СПИН в Пиринско тази година

Червена панделка с рекордна дължина разпънаха в Благоевград на днешния световен ден за борба с ХИВ/СПИН. 150 метровата лента беше пусната от покрива на сградата, където се помещават АУБ и Правно исторически факултет на ЮЗУ,  от ученици и студенти от Благоевград. 

„Изпратихме информация за дължината на лентата ни в Гинес и от там получихме отговор, че нашата лента е най-дългата разпъвана на днешния ден в света. За да кандидатстваме за вписване в книгата за световни рекорди обаче са ни нужни 5 000 долара“, сподели днес Бианка Равначка от РЗИ Благоевград.

Преди рекордно дългата лента да бъде спусната от покрива, шествие под надслов „НИЕ СМЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯТА НА ХИВ“, в което се включиха десетки младежи от Благоевград, мина по маршрут от РЗИ Благоевград до Американския университет Благоевград, носейки друга огромна червена панделка.

„ХИВ инфекцията в България е под 0,1 процента, като през тази година новоинфектираните в страната са основно на възраст между 30 и 49 години“, съобщи Равначка, която допълни, че водещата група са мъже, правещи секс с мъже.  

„Само един нов ХИВ позитивен е открит в област Благоевград през тази година“, съобщи доктор Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ Благоевград. 

„Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в Благоевград е открит през 2003 година, като от тогава 26 704 човека са минали през него. От тях 8 са положителни за ХИВ /СПИН“, допълни още Мончева.

„От 1 януари тази година, до момента  2697 човека са преминали през кабинета за анонимно изследване за ХИВ/СПИН в Благоевград. Раздадени са над 8000 презерватива. Най-често в кабинета идват хора, които са имали сексуален контакт без презерватив.

За 2016 година изследваните за хепатит В са 658 лица, като от тях 16 са положителни. За хепатити С са изследвани 448 лица като само 1 е положителен. За сифилис са изследвани 610 души от които 2-ма са положителни“ , съобщи още доктор Мончева. 

Днес пред сградата на АУБ ще работи и мобилен кабинет за анонимно и безплатно изследване за ХИВ /СПИН. 

e-79news.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене