Албанските претенции станаха реалност – откриха у дипломати в Атина карти на Велика Албания

Освен за половин Македония, Тирана претендира за цяло Косово и части от Сърбия, Гърция и Черна гора

На път е да избухне поредният голям балкански скандал. Албански дипломати бяха арестувани в Гърция с документи и памфлети, които пропагандират Велика Албания, пише македонският „Вечер“.

Според публикацията, в аферата има пръст и „вечният виновник“ за всичко, което се случва в западната ни съседка напоследък – председателят на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев. Според публикацията, в Тирана вече се пишат картите на „Велика Албания“ и дори била факт Унията на албанските общини в региона.

Въпросната карта бе представена от гръцки медии. Спопред нея Заев, партнирайки си с албанците от региона, иска да кантонизира Македония. В служебен автомобил на албанското посолство в Атина, гръцките власти открили документ, в който се описва стратегията за създаването на Велика Албания. Открити са и карти, от които се вижда, че претенциите са не само спрямо Македония, но и към части от Гърция, Сърбия, цяло Косово и Черна гора.
От Македония „се искат“ Тетово, Скопие и Куманово, практически повече от половината от нейната територия.

Въпросните дипломати са арестувани в Атина и срещу тях се води съдебен процес. „Вечер“ не споменава защо те се се ползват от дипломатическия си имунитет.

Превод: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене