Рекорд на заявени работни места в туризма в Банско и Разлог

Рекорден брой заявени свободни работни места направиха представители на туристическия бранш от Банско и Разлог в Бюрото по труда на прага на предстоящия зимен сезон.

595 са вакантните позиции, огромната част от тях са за заетост в сферата на туризма. Бизнесът търси 105 сервитьори, 102 камериерки, 38 бармани, 17 продавач-консултанти, 47 са местата за администрация по хотелите, 18 са за пиколо. Търсят се 68 готвачи, четирима сладкари, 11 миячи на съдове, 7 помощник-готвачи в кухнята, 4 работници в кухня, четирима сладкари.

Пикът на назначенията в хотелските комплекси в Банско и Разлог е от 1 до 5 декември. Общият брой на заетите в региона в сферата на туризма е около 5000 души. Изискванията към бармани и сервитьори, към администрацията в хотелите са високи. Кандидатите трябва да знаят поне един чужд език. С предимство се вземат тези работници, които говорят не само английски, но и немски, руски или гръцки. Заплатите тръгват от 500 лева и стигат до 12000 лева, най-много вземат главните готвачи в луксозните хотели в двата курорта.

Специално за зимния сезон се проведе за първи път в Банско на 10 ноември информационна трудова борса. „Целта ни бе да съдействаме за един по-тесен контакт между работодателите и лицата, търсещи работа в нашата община. Наш основен приоритет е намаляване на безработицата. Имам уверенията на местния бизнес, че се отнася отговорно към своите работници и служители, те биха предпочели да наемат местни хора, които целогодишно са установени тук”, заяви кметът на община Банско – Георги Икономов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене