Тръгна конкурс за „Струма“ през Кресна с награден фонд от 2.5 млн. лв.

Избраните идейни проекти ще бъдат „произведенияпо смисъла на Закона за авторското право“

 

„ляво трасе“ на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле обяви Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това става ясно от обществената поръчка, пусната вчера, с награден фонд от 2.5 млн. лв.
Изготвянето на такъв идеен проект е част от задължителната законова процедура за строежа на обекта. Откритият конкурс се провежда, за да може с този идеен проект да се възложи т. нар. същинско проектиране – фазата на технически проект и строителството на магистралата в участъка Крупник-Кресна. Необичайното в случая е, че конкурсът се провежда с присъждане на награди за участниците. Това обикновено се прилага при търсене на градоустройствени решения. Експерти от бранша коментираха, че е екзотично, но не незаконно, и предположиха, че така държавата иска да е сигурна, че е дала шанс на всички добри решения. Според текста на поръчката „наградените проекти се считат за произведения, създадени по поръчка по смисъла на чл. 42 от Закона за авторското право и сродните му права“.
Срокът за подаване на проекти е 23 февруари догодина. Наградният фонд от 2.5 млн. лв. се разпределя така – 85% за първо място, 10 на сто от сумата за второ и 5% за класирания на трето място. „При определянето на наградния фонд са отчетени значимостта, обемът и сложността на проектната задача, както и обемът специализиран труд, който трябва да се вложи за нейното изпълнение“, е посочено в поръчката.
Идеи за магистралата през дефилето се обсъждат повече от 20 години. От няколко месеца насам регионалният министър в оставка Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров лобират именно за варианта, за който е обявена поръчката, и нееднократно показваха картата на избраното трасе. За него обаче все още няма одобрение от Брюксел, тъй като то по принцип не е избрано окончателно. Нотификация от ЕК още от 2008 г. има само 15-километров тунел. Под натиска на еколози и български пътностроителни специалисти държавата се отказа от него още преди две години. Според лансирания с поръчката вариант трафикът ще преминава през дефилето в двете посоки по различни трасета. Едното от тях ще е върху сегашния двулентов път, а в другата посока движението ще е извън пролома.
Според поръчката на пътната агенция става дума именно за изработване на разширен идеен проект с парцелен план за магистралата в участъка Крупник-Кресна в частта за лявото платно – то е с приблизителна дължина 23.8 км. Към задачата е включен и обходен път на Кресна – в частта от дясното платно с дължина около 5.45 км. Срокът за подаване на проекти е 23 февруари догодина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене