Благоевград изостава с много от европейските доходи

В София брутният вътрешен продукт (БВП) на човек вече е равен на средноевропейския – с други думи, София вече е Европа. Това е изводът от годишното изследване за развитието на регионите в България, представено от Института за пазарна икономика.

Извън столицата обаче БВП на човек е едва между 20 и 40% от средното за ЕС. За съжаление, в тази нерадостна класация попада и Благоевградска област, която генерира едва 30% от икономиката у нас.

Ако един софиянец изработва близо 25 000 лева от БВП на страната, то един благоевградчанин изработва малко над 7000 лева. Благоевград се равнява по този показател със Смолян, Шумен и Търговище.

Според авторите на проучването притеснителното е, че в по-голямата част от регионите на страната доходите на населението остават на нива 20-40 процента от средноевропейските и от влизането на България в ЕС през 2007 г. те не са успели да наваксат изоставането си. Това означава, че има непрекъснато разширяване на пропастта между регионите в страната.

След София, следващите по благосъстояние са жителите на област Стара Загора, Варна, Софийска област и Русе. На дъното на класацията са Разград и Силистра, на последните места са и областите Кърджали, Плевен, Сливен и Видин.

Столицата е лидер и по икономическа активност и привлечени инвестиции благодарение на бързото развитие на ИТ и аутсорсинг сектора, следвана от София област, Варна и Стара Загора. На дъното на класацията по парични вложения са областите Силистра, Монтана, Хасково и Кюстендил.

Авторите на изследването сочат, че към края на октомври тази година в Благоевградска област  са усвоени едва 683 лева на човек европейски средства. По този показател областта се нарежда на едно от последните места – за сравнение в Бургас са усвоени близо 1300 лева на човек. Пред нас са области като Разград, Мотана, Видин и Ямбол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене