Сатовча: Учители и ученици отбелязаха годишнина от освобождението на родния край

На 8 ноември 2016 г. ученици и учители от СУ Сатовча отбелязаха 104-та годишнина от Освобождението на родния край от османско робство. За целта бе организиран туристически поход. За разлика от предишни години, когато се посещаваха местностите „Орлов камък“ /начален курс/, „Жидово“ /среден и горен курс/ и „Майоров гроб“ /представителна група от учители и ученици/, тази година походът бе само до м. „Орлов камък“ поради хладното ноем-
врийско време. Походът започна сутринта от училищния двор с участието на всички ученици от 1 до 12 клас под ръководството на техните класни ръководители и учители. На площада в центъра на селото ученици от 4 клас поднесоха цветя пред паметника „Костница“, където са пренесени костите на загиналите войници от Сатовчанския край в сражението с турска войска на м. „Майров гроб“. Симона Будева от 10 клас прочете слово, в което накратко се припомни историята на нашия роден край, останал под османско робство след Освобождението на България през 1878 г. Споменаха се имената на загиналите за Освобождението на родния край по време на Балканските войни и най-вече – името на майор Никола Топалов от гр. Калофер начело на Пловдивски пехотен полк, който е участвал в героичните сражения на м. „Майров гроб“.
Десетокласничките Азизе Арнауд и Рени Байрактарова реци-
тираха стихотворения, посветени на Балканските войни ,преклонението на народа пред подвига на героите. Цветелина Младенова, Фатме Странджева и Емел Шишкова изпълниха песните „Над Пирин – планина“ и „Ех, Сатовча, роден край“, с което допълнително допринесоха за патриотичното настроение и родолюбив дух на всички присъстващи. Голямата група от учители и ученици се отправиха към м. „Орлов камък“, където си направиха снимки за спомен. Учениците от 12 клас, за които този поход бе последен в ученическите им години, извиха кръшни хора и пееха песни, въпреки студеното време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене