„Неудобните“, епизод 11: Балотажът!

Отново сме с неудобните. 11 пореден епизод – коментари на наболелите за нас теми. За първа тема сме избрали най – актуалното – балотажа и новия президент, ген. Румен Радев.

Веселин Стаменов: Това е ген. Румен Радев. Пожелавам му да е жив и здрав, да бъде мъдър и справедлив човек. От него се очаква много. Тепърва ще осъзнае в какво се забърка. Предстои му много тежки за държавата и неговата кариера дни. За един генерал като него, той осъзнава цялата си отговорност. Има силата да преодолее всеки един проблем.

Мариета Димитрова: Предстои му наистина един период, в който на бързо трябва да влезе в час с отговорностите, които народа му възложи. В момента ситуацията стана много деликатна…

В.С: Ще става и още по – деликатна. Според мен, в определени етапи, ще бъде непредсказуема, много напечена ситуация. Знаем, че нашата любима държавица от към интереси не е бедна..

Методи Байректарски: Той по – скоро трябва да се пази, за да не се изцапа от политиката. Всички разбрахме, че е хубав човек. Той е човек с амбиции, човек с хубаво минало. Как ли да го опазим от политиката!?..

В.С: Трудно ще бъде, защото тази паплач, която е около него и българската власт, трудно може човек да й се опре, защото ако малко не им се угоди, излизат и почват здраво да руптаят, да очернят чрез платените си медии, докато на някой не му се угоди. Това е стар маниер в България, още от прехода. Трябва да си пожелаем, освен мъдрост на президент, мъдрост и на българския народ. Той трябва да преценява това, което излиза в медийното пространство дали е истина.

М.Б: Да, ама веднага българинът взе да коментира как е облечена жена му..

В.С: Миналата седмица го коментирахме това, Методи. Наистина, за съжаление, се оказахме близко до реалността. Никой не коментира очакванията на новия президент, а се говореше какви са децата му и каква е жена му. Пак стигаме до едни първични и елементарни неща, които показват нивото на народа ни. Това е отвратително.

М.Д: Потърсиха се веднага пропуските на първата дама. Разочарова ме, че почнаха с това как тя се облича. На един по – късен етап се говореше какъв пиар била тя и какво написала.

В.С: На Юлияна Плевнелиева какви и бяха качествата!? Какво знаем за нея. От това, че се криеше от камерите и не продума дума пред медиите, заявявайки твърдо, че иска да запази личния си живот за себе си. В крайна сметка, г – н Плевнелиев не успя да си уреди семейните неща, да седне с жена си, да се уточнят – не, той става президент без жена му да я интересува. Дали те бяха семейство – не се знае.

М.Д: Аз да ви кажа, ако за едно нещо харесвам Ю. Плевнелиева е това, че тя успешно успя да ампотира това понятие „първа дама“. Според мен почти никакво значение коя е първата дама. Значение има качествата на президента.

В.С: Не, че бе правилно да шари във фейсбук на новата първа дама, каквото и скимне, но това не трябва да бъде водеща тема. От една страна на Беновска ябълката, от друга страна първата дама..

М.Д: На Беновска ябълката трябва да подходим с разбиране. Това е жена, която, според мен, състоянието й е една диагноза, която..

В.С: Която, ако не бъде фактор някъде, ще умре. Нека си я оставим да си прави маймунджелъците. В крайна сметка магарето за това го карат на пазара – да си покаже магарията.

М.Б: Точно заради нея НСО взеха да се оправдават..

В.С: На нея това и е целта. Тя трябва да влезе в националните медии. Нека да започнем с това, което презентирахме през седмицата – „А след ГЕРБ, кво‘?“ Защото сега е много важно да се каже какво се случва в тази държава.

М.Б: Ами след лошото идва по – лошо. ГЕРБ правеха, строиха, санираха, може да са крали, но имаше за народа. Сега какво!?

В.С: Аз ще позволя да си кажа съвсем откровено моето мнение, защото смятам, че така е редно. Ние сме говорили много „анти – ГЕРБ“, дори и преди Бойко Борисов да подаде оставка. Ние инцидентно направихме една политическа последователност спрямо ГЕРБ. Това, което ние сме коментирали, колкото и нескромно да звучи, според мен доведе до това, г – н Борисов да си подаде оставката. Защото този човек се почувства предаден, при това от своите. Това най – много боли. При политическия опонент е позволено всичко – да мачка, да удря. Политиката е игра на нерви и игра на война. Тя е мир, който не е мир. Но, когато твоите хора, тези, които храниш постоянно и обикалят държавата от твое име, парадират, правят пари и предадат, защото не осъзнават колко са слаби, аз не бих сдал само властта, бих затрил партията! Как може да си обясним факта, че хора, които са с високо самочувствие и претендират за държавници не могат да изкарат 100 гласа по общини. Бойко наказа неговите хора. Г – н Борисов най – сетне постъпихте държавнически. Бих му стиснал ръката. Не защото държавата се нуждаеше от вашето управление, вие прочиствате партията си и държавата от паразити. Сега тези, които ви предадоха първи ще ревнат, че ГЕРБ е партия със затихващи функции и ще започнат пак да правят сувалки, както тук в някои общини, където много гербаджии залитаха към Марешки. Тези 300 000 човека, които са гласували за Радев не са предателите, но те са резултат от предателската работа. Как може да си обясним, че Гошо Белята в Кресна е гербаджия, примерно. Това ли е лидерът на ГЕРБ, това ли е лицето на ГЕРБ. Да, перфектна организация на национално ниво, перфектна политика на национално ниво, по места – катастрофа. Аз съжалявам областният лидер, г – жа Даниела Савеклиева. Коментарите ни гласяха, че в ГЕРБ има много кадърни хора, Мария Габриел е пример. Според мен топ политика в Югозапада е именно тя. Ама пусни я тази жена в Хаджидимово да управлява – ще я смажат за 15 минути. Общ. лидер на ГЕРБ идва и ми казва, аз ще пусна протокол да изгоним този и онзи. Ама чакай малко, това да не ти е у вас бе. Тия репресии са излишно самочувствие. Няма лошо, ама когато имаме резултати. Но когато един некадърник разчита само на емоционалния вот, тогава този некадърник трябва да бъде изхвърлен. Сега е времето, в което ГЕРБ трябва да бъде прочистен. Паразитите вън. Времето, в което магарето щеше да бъде избрано умря. Хората вече гледат личностите. Държавата върви към мажоритарен вот. Ей тук мога да се хвана на бас с вас, уважаеми читатели, че при една мажоритарна система, един общински лидер от Югозападна България влезе в парламента – режа си главата.

М.Д: Така е наистина, защото за мен тези избори бяха наказателен вот. Радев не спечели, защото се хареса на всички толкова много. Той спечели заради наказателния вот срещу герб. Тази карта, която видяхме след изборите, червена цялата, бе резултат на това, че хората по места бяха разочаровани от местните структури на ГЕБР. Аз немога да си обясня, защо по места не се проведе качествена кампания. Виждали сме кампанията на кандидат – кметовете, на общинските съветници, каква енергия хвърляха.

В.С: Не им пука бе, човек. Местните гербаджии, най – ниското ниво на ГЕРБ, приемат изборите за даденост. Имам информация от първо лице, една дама, бивш фактор на ГЕРБ от Гоце Делчев отива при един от ръководството на ГЕРБ, на най – високо ниво, и казва „Трябва да ме назначите мен за директор на НАП, защото ние направихме еди колко си хиляди гласа на изборите“. Същият този звъни в отдел на частното ръководството на ГЕРБ и казва дайте ми резултатите от Гоце Делчев. Тези хора там не са толкова малоумни. Те много добре знаят кой глас от къде им идва. Те гледат – 70% емоционален вот, т.е. „Бойковисти“, корпоративен вот – фирми, свързани с нас – 20%, 5% имаш ти –  и в тези 5% сте цялата структура.  И къде виждаш ти в тези 5% твоето сериозно влияние, за да можеш да получиш правилния пост. Това е и реални политически пазарлък. Сигурен съм, че има общински лидери, които не знаят какво означава абревиатурата „ГЕРБ“.

М.Б: Сега правиш така, че всички тези, където не знаят, да започнат да търсят (смее се)..

В.С: Ама нека. Аз не искам една отровена дясна партия да се срива. Тя се срина, но не заради това, не защото Бойко строял магистрали, срива се от липсата на кадри. Дойде време гербаджийте да работят.

М.Д: Те имат кадри, имат много кадърни хора. Познаваме много от тях. Има много кадърни хора, но техните колеги от ГЕРБ на местно ниво се опитваха да ги смачкат.

В.С: Има и изключително успешни и работещи кметове. В Югозападна България много от кметовете са от ГЕРБ. Но на какво ставаме свидетели – вкарват се много милиони, работи се, но паплачта около кмета, която не го пуска да иде до тоалетна, започва да напъва „На мен това, на тази фирма това и т.н“. Те ще го изпият за една нощ и няма да се сетят след това дали е бил жив. Трябва като общество да искаме повече отговорност и по места, не само от Бойко. Всеки се крие под полата на Борисов, както в общината всеки се крие под полата на кмета. Няма как той да е навсякъде. Проблемът е този, който живее под полата на кмета.

М.Д: Има и много кметове, които опетниха името на ГЕРБ.

В.С: Провалиха го, защото бяха на барбекю по време на изборите.

М.Б: Може ли да допуснете вариант, в който Борисов достатъчно да е забогатял, писнало му е от политиката и търси вариант, в който да се оттегли, както Костов и Доган, например.

М.Д: Не мисля, че това се случи. Гледайки пресконференцията в нощта на балотажа, този човек искрено беше обиден, искрено каза всички онези неща, които каза и в един етап той ще започне да осъзнава, че проблемът е по места.

В.С: До това се стига, когато се преяде с власт. Аз бях свидетел. На времето стартирах в медийния бизнес като репортер във вестник „Струма“, при Краси Евлогиев. Вестник „Струма“ бе единствената властна и почти най – влиятелната медия в Югозападна България. „Струма“ тогава преяждаше с власт. Евлогиев на когото и да звъннеше по телефона всичко бе точно. По същия начин неговите на хора по места се оядоха – къщи си построиха, кюфтета и кебабчета всеки ден, репресиране на хора. Ето, „Струма“ е един еквивалент на една партия. До там стигнаха, така преядоха, че много от репортерите им станаха местни феодали. Член на ВИС, на СИК, тропаха по маста и кметовете и политиците омекваха. Евлогиев тогава ми е споменавал, споделял, че това не може да го управлява вече. Тогава се усети, че рейтинга на „Струма“ взе да пада, след като интернет навлезе и накрая сдаде властта. Аз го познавам. Той е безскрупулно алчен човек. 2 лева да има, той щеше да ги взема. Никога не би сдал властта, ако не виждаше структурата, която не може да управлява вече. Т.е. вестник „Струма“ започна да се управлява от паразитите и пипалата, които той създаде. Той не може да ги контролира. Една Валя Симеонова, която е окупирала тук институции и го плаши, че ако я изгонел щяла да си направи сайт и да го смаже. Той усети, че властта лека по лека му се взе от ръцете и вестник „Струма“ бе продаден. Взе човекът половин милион лева, за да може да си изкара старините в Разлог. Аз правя същата съпоставка в държавата. В един момент Бойко взе да научава последен какво се случва в някои процеси и в някои назначения. Но от другата страна са малките паразитчета от коалиционното управление, които му се подиграват в очите всеки ден. Правят си буквално гъргара с него. Айде управлявайте. Аз като се познавам, ако съм на негово място, ще ме умрат за един месец. Идват и ти тропат по масата. Появяват се такива малоумници, които се смятат за фактори в политиката, точно като „агнешки главички“ и започват да говорят.

М.Д: От друга страна забелязах на пресконференцията, аз даже не се сдържах, рядко във фейсбук изразявам мнението си, особено за политически въпроси, но не се сдържах, когато видях министърката на земеделието, Десислава Танева, прояви един искрено изразен позитивизъм.

В.С: Много хора ще ме разберат какво ще кажа за г – жа Танева, но тя имаше невероятен тим за работа. Явно е направила добри резултати през последните 2 години и сега вече може да излиза в пенсия.

М.Б: На мен ми бе тъжно за Бойко. За първи път и аз да покажа моята гледна точка.

В.С: Колкото и почти иронично да звучи, този човек е наистина за съжаление. Слави имаше същия проблем и го каза в ефир „Бих извадил хората на протест, бих повел един протест, но няма как да ги контролирам тези хора“. По същия начин, по времето на управлението на последния мандат на ГЕРБ, много хора подпалиха много схеми, за да може Бойко да бере пасивите. Трябва да има граждански контрол. За това сме ние медиите. За това за мен моята работа е една мисия. Когато утре някой излезе и каже, че е бил заплашен, че ще бъде уволнен, защото лидерът на ГЕРБ го е заплашил, тогава този лидер на ГЕРБ няма да го бъде.

М.Д: Тук не става въпрос само за ГЕРБ. Иска ми се да изкоментираме и поведението на БСП. Те излязоха с едно огромно самочувствие след балотажа. Корнелия Нинова каза „Ние победихме“. Всъщност те победиха ли, защото тази победа, според мен е съвсем не това, за което говорят те. Ще съумеят ли БСП да овладеят процесите, които започват сега? Ще оставят ли новият президент да остане независим? И толкова добре ли си свършиха работата БСП по места, защото според мен далеч не е така.

М.Б: Аз искам да кажа като човек, който винаги е стоял далеч от политиката. Никога не съм бил симпатизант на никоя партия, но немога да скрия моите наблюдения, че ГЕРБ е единствената партия, която от началото на демокрацията направи нещо за обикновения, за бедния човек. Не знам дали ще го приемете, но това е моето мнение.

В.С: Съгласен съм. Има резон в това, което казваш. След толкова години на власт няма как да няма добри резултати. В едно управление няма как да има само лоши или само хубави неща. Дори и по времето на Орешаркси, управлението имаше добри качества. Тук си прав наистина. Мариета добре акцентира за самочувствието на БСП. Според мен малко е пресилено, защото тепърва трябва да се доказват те. Ако направят грешката на ГЕРБ да се надуят високо, това означава, че на следващите предсрочни парламентарни избори балонът им ще се спука.. В момента трябва да се обединим всички в една кауза – това е работата. Забравяме егото, връзките, далаверите и схемите. Време е да бачкаме. Гражданското общество трябва да се активира. За това трябва работа. Евала на един общински съветник, който онзи ден ми даде интервю. Той каза много хубави неща „Трябва да се работи надпартийно!“. В момента са съдбовни дни за България. Време е за много работа. Основната ни кауза по тази тема е активирането на контрола от страна на гражданите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене