Хиляди кукери от цял свят се събират на карнавал в Разлог

Разлог ще събере кукери от цял свят на Международен карнавал „Старчевата” на 14 януари 2017 г. За седми път градът ще бъде домакин на атрактивното и зрелищно събитие. В шоуто, което под патронажа на кмета Красимир Герчев, ще участват десетки кукерски групи от цялата страна и чужбина. Целта на проявата е възстановяване на традициите, популяризиране на кукерските игри, съхраняване, предаване и развитие на културните традиции, разкриване на богатството на фолклора ни, както и реклама на Разлог като туристическа дестинация.

Общината е пазител на кукерската традиция, а градът е член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Международният карнавал „Старчевата“ има състезателен характер. Всяка група се оценява от жури на базата на представянето на кукерската традиция, начина, по който са предадени местните обичаи от региона на групата, оценяват се още облеклото и артистичността на групите.

Според регламента на фестивала всяка българска група може да се представя с не повече от 50 участници, а ограничението за чуждестранна група е 30 участници. Те се строяват пред сградата на читалището, минават по централната улица и стигат до централния площад. Там имат 10 минути за представяне. Атрактивността на събитието успява да събере многохилядна публика в града. Всички маскарадни и кукерски групи, желаещи да участват в него, могат да изпратят заявка за участие на хартиен носител на адрес: гр. Разлог, ул. „Стефан Стамболов“ № 1 или на e-mail: ob_razlog.bcmesta.bg; a.dunkina@abv.bg. Крайният срок е 6 януари 2017 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене