Кампания в помощ на незрящи в Благоевград

Кампания за събиране на помощни средства за незрящи хора организира Съюза на слепите в Благоевград. Със средствата ще бъдат закупени говорещи апарати за измерване на кръвно налягане, бели бастуни и други технически средства, с помощта на които, хората с увредено зрение могат да бъдат самостоятелни и независими. Благотворителната акция е посветена на 95 години от учредяването на Съюза на слепите.

Йордан е студент и казва, че негов пръв помощник е кучето Дарко. С него дори се движи по маршрути, по които преди това не са минавали. Щастлив е, че има и говорещ мобилен телефон, който му помага да се справя сам с много и различни предизвикателства в живота си.

Йордан Трендафилов
„Дори във вайбъра си чатя, тук си поствам неща, снимки. Непрекъснато обичам винаги всеки зрящ да ме снима, където ходя. Имам над сто снимки.“

Борислав Лазаров – председател на Регионалния съюз на слепите – Благоевград
„Най-важни са помощнотехническите средства във връзка с мобилността на слепия, т.е. да се придвижват в околната среда. Говорещите апарати за кръвно налягане доста са полезни, тъй като те дават възможност на незрящите хора сами да си контролират кръвното налягане и впоследствие да се обърнат към лекар.

Събраните от дарителската акция средства ще бъдат разпределени в шестте териториални организации на Съюза на слепите в областите Благоевград и Кюстендил. По изготвени от тях списъци ще бъдат дарени на хора с нарушено зрение, които са бедни или няма кой да се грижи за тях. (БНТ2-Благоевград)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене