Паметна плоча на Лефтерка Савова- Моравска бе открита днес в Благоевград

Паметна плоча на първата учителка на проф. д-р Крум Кацаров, дмн и проф. д-р по право Валентина Попова – Лефтерка Савова бе открита днес в Благоевград.

Официалното събитие бе открито от Секретаря на Община Благоевград София Янчева. Паметният знак е поставен на къщата на  учителката, която се намира на ул. „Цанко Церковски“ №31. „Намираме се пред дома на един заслужил учител, на един човек с голяма „Ч“, на един учител, който е дал толкова много на своите ученици, които е обучавал и възпитавал.

moravska-2

Това е г-жа Лефтерка Савова –Муравска. Споменът за нея съществува, той е жив и надявам се ще пребъде“, каза г-жа Янчева при откриването на паметната плоча. Тя обясни за инициативата, подета от нейните двама ученици- проф. д-р Крум Кацаров, дмн и проф. д-р по право Валентина Попова.

„Това е тяхната първа учителка и подемат преди година и половина инициативата за паметната плоча, с цел да се утвърди нейното име и да пребъде нейното дело. Щастлива съм, че именно в Деня на християнското семейство се открива този знак в памет на една изключителна учителка“, каза още София Янчева. Тя представи и семейството на Лефтерка Савова – Муравска, които бяха част от официалната церемония.

На събитието присъстваха още главният архитект на Общини Благоевград Васил Тинчев, ученици от V СУ „Георги Измирлиев“, граждани. Своите спомени за живота и делото на Лефтерка Савова –Муравска с трепетно вълнение разказа нейната ученичка, днес професор- Валентина Попова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене